«Η Eκπαίδευση ως φορέας Αειφορίας»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι εργασίες του 2ου Μαθητικού Συμποσίου του Δικτύου Λυκείων ASPnet UNESCO Κεντρικής Μακεδονίας κατά το διήμερο 4 και 5 Μαρτίου 2016 στο Γυμνάσιο-Λύκειο των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη. Πιστοί στο ραντεβού τους κατέφθασαν την Παρασκευή στα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη οι αντιπροσωπείες 13 σχολείων, Δημόσιων και Ιδιωτικών από την Κεντρική Μακεδονία, την Αττική και την Κύπρο. Πιο συγκεκριμένα, τα Σχολεία που συμμετείχαν ήταν: από την Κύπρο το Περιφερειακό Λύκειο Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου, το Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης, το Γενικό Λύκειο του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης, η Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί, το ΓΕΛ Ευκαρπίας, το ΓΕΛ Μίκρας, το 2ο ΓΕΛ Μίκρας, το Μουσικό Σχολείο Κατερίνης, το 4ο ΓΕΛ Νέου Ηρακλείου Αττικής, το ΓΕΛ Πεντάπολης Σερρών, το 1ο ΓΕΛ Σερρών και το 3ο ΓΕΛ Χορτιάτη.

Αρχικά, τους καλωσόρισε ο Διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη κος Αθ. Φρυγανιώτης ο οποίος κήρυξε και την έναρξη των εργασιών του Συμποσίου. Στη συνέχεια το λόγο πήρε η κα Περράκη-Νάσκου Παρούλα, καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Οργανισμών και πρώην Διευθύντρια της Έδρας UNESCO του τμήματος Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας η οποία απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους της κας Αικ. Παπαχριστοπούλου-Τζιτζικώστα, προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO. Ακολούθησε ο χαιρετισμός της κας Ό. Παπαγιάννη Επιθεωρήτριας Μαθηματικών Μέσης Εκπαίδευσης και Μέλος της Γραμματείας Εταιρικών Σχολείων UNESCO Κύπρου. Ακολούθησε η ανάγνωση του χαιρετισμού της κας Β. Δηλάρη, Εθνική Συντονίστρια του Δικτύου Σχολείων ASPnet Ελλάδος. Την εκδήλωση χαιρέτησε και ο Χρήστος Μήττας εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κου Απ. Τζιτζικώστα. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της και η Γενική Πρόξενος των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη κα Rebeca A. Fong.

Μετά το τέλος των χαιρετισμών οι μαθητές κάθε Σχολείου παρουσίασαν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που ήταν εμπνευσμένο από το θέμα του Συμποσίου:

«Η Εκπαίδευση ως φορέας Αειφορίας».

με υποθέματά του τα εξής:

α. Πώς το Σχολείο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση κοινωνικών κρίσεων και ειδικότερα στο προσφυγικό ζήτημα;

β. Παραδείγματα Αειφορίας στην τοπική κοινωνία. Καλές πρακτικές ή προτάσεις για ένα Αειφόρο Σχολείο.

γ. Αειφορική διαχείριση του πολιτισμικού και φυσικού πλούτου της χώρας και επαγγελματικός προσανατολισμός.

Κατά γενική ομολογία όλων θεωρήθηκαν όλα τα καλλιτεχνικά δρώμενα ιδιαίτερα προσεγμένα και επιμελημένα. Αποδεικνύουν ότι η νέα γενιά ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα και τις προκλήσεις της εποχής μας.

Οι στόχοι του Συμποσίου που ήταν να μεταλαμπαδεύσει στους μαθητές την αγάπη για το φυσικό περιβάλλον, καθώς και να τους βοηθήσει να συνειδητοποιήσουν ότι είναι προσωπικά υπεύθυνοι για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς και να καθορίσουν τους τρόπους με τους οποίους μέσα στο σχολείο μπορούν να αντιμετωπιστούν φλέγοντα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα έγινε σαφές πως επιτεύχθηκαν.

Μετά την παράθεση γεύματος συγκροτήθηκαν επιτροπές μαθητών στις οποίες συζήτησαν οι μαθητές τα θέματα του Συμποσίου και συνέταξαν τα πορίσματά τους. Αργά το απόγευμα οι μαθητές, οι εθελοντές και οι συνάδελφοι καθηγητές είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν, να συζητήσουν και να γνωριστούν με τη συνοδεία μουσικής.

Η δεύτερη ημέρα του Συμποσίου ξεκίνησε με τον χαιρετισμό που απηύθυνε ο κος Γ. Τσότσος, εκπρόσωπος του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κου Π. Ανανιάδη. Στη συνέχεια ο πρόεδρος κάθε επιτροπής ανακοίνωσε το πόρισμα της επιτροπής του στην ολομέλεια και τα έθεσε σε ψηφοφορία. Όλα τα πορίσματα υπερψηφίστηκαν από την ολομέλεια.

To 2o Μαθητικό Συμπόσιο χαιρέτισαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Μπόλαρης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Αμανατίδης, οι πρώην υπουργοί και νυν βουλευτές Κ. Γκιουλέκας, Σ. Καλαφάτης και Θ. Καράογλου, ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Σ. Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Δήμου Θεσσαλονίκης Π. Αβραμόπουλος, ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Π. Λεκάκης, ο Αντιδήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Α. Σαουλίδης και ο οικονομικός επιθεωρητής του Υπ. Οικονομικών Γ. Μάρκοβιτς.

Η εκδήλωση έκλεισε με την έκφραση θερμών Συγχαρητηρίων από όλους τους παρευρισκόμενους και την υπόσχεση ότι και την επόμενη σχολική χρονιά θα πραγματοποιηθεί το 3ο Μαθητικό Συμπόσιο σε κάποιο άλλο εξίσου φιλόξενο χώρο της Βόρειας Ελλάδας.