Συμμετοχή στο Παγκόσμιο Συμπόσιο Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Αρχαία Ολυμπία.

Αντιπροσωπία μαθητών των Εκπαιδευτηρίων μας έλαβε μέρος στο Παγκόσμιο Συμπόσιο Πολιτιστικής Κληρονομιάς για Νέους που πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως και τις 14 Απριλίου στην έδρα της επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, στην Αρχαία Ολυμπία, υπό την εποπτεία του Ελληνικού Πολιτιστικού και Εκπαιδευτικού Ομίλου για την UNESCO, με τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών από 14 χώρες.

Η Τελετή Έναρξης του Συμποσίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 10 Απριλίου 2019, στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών, στις 20:00 και μεταδόθηκε ζωντανά από το  www.ert.gr.

Την επόμενη ημέρα οι συμμετέχοντες αναχώρησαν για την Αρχαία Ολυμπία, όπου και παρέμειναν έως το πέρας των εργασιών του Συμποσίου

Στόχος του Συμποσίου ήταν η διάδοση της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς μέσα από παρουσιάσεις, ξεναγήσεις και δράσεις, η ανάπτυξη διαλόγου με θέμα τον Πολιτιστικό Πλουραλισμό, όπως αυτός παρουσιάστηκε μέσα από παρουσιάσεις, ψηφιακές εκθέσεις και workshops και η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που άπτονται του Πολιτισμού, της Δημοκρατίας, της ελευθερίας και της αποδοχής της δαφορετικότητας. Πιο συγκεκριμένα η αντιπροσωπία του Σχολείου μας αποτελούμενη από τις μαθήτριες Αρμούτη Μ. και Φλωρίδου Μ., συνοδευόμενες από την κ. Χ. Φρυγανιώτη παρουσίασαν μια εργασία για τα Κάστρα της Θεσσαλονίκης, ένα μνημείο που ανήκει στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η αντιπροσωπία είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, να ανταλλάξει απόψεις για σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα με νέους από άλλες χώρες και να αντιληφθεί ότι η πολιτιστική ετερότητα αποτελεί παράγοντα για την ώσμωση των πολιτισμών και την εδραίωση της διεθνούς ειρήνης και συνεργασίας. Οι νέοι μας έστειλαν στην παγκόσμια κοινότητα το μήνυμα της ενότητας, της συμφιλίωσης και της αλληλεγγύης.

Πριν από τη λήξη του Συμποσίου οι συμμετέχοντες υπέγραψαν Ψήφισμα για τη διατήρηση της Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς, το οποίο θα διαβιβαστεί στην UNESCO στις 21 Μαΐου, την Παγκόσμια Ημέρα για την Πολιτιστική Ποικιλομορφία για το Διάλογο και την Ανάπτυξη-World Day for Cultural Diversity for Dialogue and Development.

Η διοργάνωση ακολουθούσε τα πρότυπα των Ολυμπιακών Αγώνων. Για τον λόγο αυτό, η κάθε αποστολή συνοδευόταν από Εθελοντές κατά τη διάρκεια του Συμποσίου. Οι εθελοντές ήταν μέλη του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων και έχουν ως αποστολή τη διευκόλυνση των αποστολών των χωρών σε όλες τις δραστηριότητες του Συμποσίου.

Το Συμπόσιο τελούσε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Υποστηρίζεται επισήμως από το Περιφερειακό Κέντρο Ενημέρωσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και τον Ελληνικό Οργανισμό Πολιτικών Επιστημόνων.