Η UNESCO αναγνωρίζει την προσφορά στην ποιοτική εκπαίδευση των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη.

All-focus

Την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018 σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας επιδόθηκε η επίσημη Πιστοποίηση Συμμετοχής στο δίκτυο σχολείων ASPnet UNESCO των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη. Ο διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη κος Αθ. Π. Φρυγανιώτης έλαβε την Πιστοποίηση από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης κ.κ. Π. Ανανιάδη. Στην τελετή παραβρέθηκαν η εθνική συντονίστρια του Δικτύου ASPnet-UNESCO κ.κ. Β Δηλάρη, και η Προϊσταμένη Επιστημονικής Καθοδήγησης και Παιδαγωγικής Ευθύνης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ.κ. Μ. Συργιάννη.

            Η Πιστοποίηση αυτή αποτελεί μια ιδιαίτερη τιμητική διάκριση για το Σχολείο μας αφού από το 2005 συμμετέχει ενεργά στο παραπάνω δίκτυο οργανώνοντας δράσεις που ασπάζονται τις βασικές αρχές και του πυλώνες της εκπαίδευσης που έχει θέσει η UNESCO.

            Η ευκαιρία να συνεργαστούμε με το δίκτυο των συνεργαζόμενων σχολείων δόθηκε όταν το 2005 η έδρα UNESCO του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διοργάνωσε έναν διαγωνισμό με θέμα «Η πολυπολιτισμική κοινωνία και η αναγκαιότητα διατήρησης ανθρωπιστικών αξιών». Οι μαθητές μας αγκάλιασαν με μεγάλο ενδιαφέρον το διαγωνισμό, δούλεψαν σκληρά αλλά με μεράκι για την εκπόνηση των εργασιών τους. Οι προσπάθειες τους ανταμείφθηκαν με οκτώ βραβεία. Από τότε κάθε χρόνο ο όμιλος UNESCO των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη συμμετέχει σε δράσεις και διαγωνισμούς στα πλαίσια του Δικτύου.

            Επεκτείνοντας τη δράση του στα πλαίσια του Δικτύου ο κος Α. Φρυγανιώτης ανέλαβε το 2014 την πρωτοβουλία να διοργανώσει το 1ο και το 2ο Μαθητικό συμπόσιο για μαθητές του Δικτύου Λυκείων ASPnet – UNESCO Κεντρικής Μακεδονίας, φιλοδοξώντας το μαθητικό Συμπόσιο να αποτελέσει θεσμό για τη Βόρειο Ελλάδα και πρωτοπορώντας στα εκπαιδευτικά δρώμενα. Ο θεσμός αυτός διανύει φέτος την πέμπτη χρονιά με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων μαθητών και εκπαιδευτικών από την Ελλάδα και την Κύπρο ακολουθώντας την επιτυχημένη πορεία που χάραξαν τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη.

Το Δίκτυο Συνεργαζόμενων Σχολείων (ASPnet) ιδρύθηκε το 1953 και είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο σε 177 χώρες με 11.000 περίπου εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα οποία εργάζονται για την υποστήριξη της ποιοτικής εκπαίδευσης στην πράξη. Εντάσσεται στο μεγαλύτερο Πρόγραμμα της UNESCO «Εκπαίδευση για Όλους (EFA)» . Συντονίζεται από το Διεθνή Συντονιστή σε επίπεδο UNESCO ενώ αντίστοιχα υπάρχει ένας Εθνικός Συντονιστής σε κάθε χώρα.

            Τα Συνεργαζόμενα Σχολεία δεσμεύονται να προωθήσουν τα ιδανικά της UNESCO υλοποιώντας πιλοτικά προγράμματα, που στόχο έχουν να καταστήσουν τους νέους ανθρώπους ικανούς ν’ αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά της προκλήσεις ενός περίπλοκου και συνεχώς αναπτυσσομένου κόσμου.

Σκοπός του δικτύου των συνεργαζομένων σχολείων ASPnet-UNESCO αλλά και των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη είναι η διάδοση των αρχών της ειρήνης, της παιδείας, της ισότητας και της αλληλεγγύης μέσα στα πλαίσια της πολυπολιτισμικής κοινωνίας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, που προάγει τη διαθεματική, διεπιστημονική και ομαδοσυνεργατική μάθηση, τη δημιουργικότητα και την καινοτομία, δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές να διαπραγματευθούν θέματα που απασχολούν τις σύγχρονες κοινωνίες και συνάμα, αποτελούν προτεραιότητες της UNESCO.

Σε μια εποχή που πολλοί αρέσκονται να υπογραμμίζουν τα στοιχεία που υποτίθεται ότι διαφοροποιούν τους πολιτισμούς, η UNESCO έρχεται αντίθετη στη συγκρουσιακή αυτή λογική, προωθώντας τα στοιχεία εκείνα που ενώνουν τους λαούς και αξιοποιώντας την εκπαίδευση και τον πολιτισμό ως αναπτυξιακά εργαλεία, που μπορούν να καταπολεμήσουν τον κοινωνικό αποκλεισμό και να αμβλύνουν τις ανισότητες, συμβάλλοντας συγχρόνως στη διάχυση διαπολιτισμικών αξιών προς όφελος της ευημερίας και της αρμονικής συνύπαρξης της παγκόσμιας κοινότητας.