Καθηλωτική η παρουσία των μαθητών μας στο 5ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο στο Βελιγράδι.

Τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη έλαβαν μέρος στο 5ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο με θέμα : «Ρήγας Βελεστινλής : 220 χρόνια από το θάνατό του» που διοργανώθηκε από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού , το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Εστία Σερβίας , το Ελληνικό Ίδρυμα Εστία Ιταλίας υπό την αιγίδα της ελληνικής Πρεσβείας στο Βελιγράδι της Σερβίας κατά την περίοδο 15 – 19 Νοεμβρίου 2018 . Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία καθώς πάνω από 1.000 μαθητές από 55 σχολεία παραβρέθηκαν στην εκδήλωση . 

Δείτε Περισσότερα

Ο στόχος του Συνεδρίου ήταν διττός : αφενός, μέσω της ώσμωσης των Ελλήνων και των Σέρβων μαθητών, να ενισχυθεί αμοιβαίως η εθνική και ευρωπαϊκή αυτοσυνειδησία και αφετέρου να προσφέρει στους συμμετέχοντες μαθητές την ευκαιρία να εκφραστούν δημιουργικά, να επικοινωνήσουν με τους συνομηλίκους τους, να ανταλλάξουν απόψεις και να διαμορφώσουν ένα δίκτυο διαρκούς μαθητικής επικοινωνίας και προβληματισμού σχετικά τη δράση του Ρήγα Φεραίου.

Οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων μας επέλεξαν από την προτεινόμενη θεματολογία του Συνεδρίου την ενότητα: Ιχνηλατώντας τα βήματα του Ρήγα Βελεστινλή και  μέσα από ένα καλλιτεχνικό δρώμενο παρουσίασαν τους σταθμούς που σημάδεψαν καταλυτικά την πορεία και το έργο του Ρήγα .

Ειδικότερα, αναφέρθηκαν στο οδοιπορικό της ζωής του εστιάζοντας αρχικά στην άφιξή του στην Κωνσταντινούπολη , στις επαφές του με τον Φαναριώτικο κύκλο , στις γνώσεις καθώς και στις εμπειρίες και τα ερεθίσματα που αποκόμισε κατά την παραμονή του εκεί .

Στη συνέχεια ακολούθησε αναφορά στον επόμενο σταθμό του, την "Ελληνική Βιέννη"  που αποτέλεσε τον πυρήνα των διεσπαρμένων Ελλήνων της Ευρώπης. Η πόλη αυτή άλλωστε του έδωσε την ευκαιρία να εκδώσει συγγράμματα  ενδεικτικά του δρόμου που είχαν  ήδη πάρει οι πνευματικές του αναζητήσεις ,οι οποίες έφτασαν στην κορύφωσή τους με το επαναστατικό μανιφέστο που περιλάμβανε εκτός από τον Θούριο και μια προκήρυξη για την απελευθέρωση  των βαλκανικών λαών που στέναζαν από τον Οθωμανικό δεσποτισμό .

Επόμενη στάση του οδοιπορικού του Ρήγα η Τεργέστη , στην οποία αγωνίστηκε για να προωθήσει το επαναστατικό του έργο στην Ελλάδα , αλλά δυστυχώς όντας ο ίδιος ακόμη ένα θύμα προδοσίας  συνελήφθη  και μεταφέρθηκε στον τελικό προορισμό της διαδρομής του , το Βελιγράδι , στο οποίο και  μαρτύρησε . Άφησε όμως  στις επόμενες γενιές μια τεράστια παρακαταθήκη με το έργο του, που ενέπνευσε λίγο αργότερα την Ελληνική επανάσταση,  η οποία επιβεβαίωσε με τον καλύτερο τρόπο τα τελευταία προφητικά του λόγια : " Αρκετό σπόρο έσπειρα . Αυτός θα βλαστήσει και το γένος μου θα μαζέψει το γλυκό καρπό του!"

Η διοργανώτρια αρχή και το κοινό εκστασιάστηκαν από τη διαδραστική παρουσίαση του θέματος από τις μαθήτριές μας και υποκλίθηκαν στην άψογη και καινοτόμα προσέγγιση του . Απέδωσαν  τα εύσημα στους δημιουργούς – εκτελεστές της παράστασης , καθώς και στους υπεύθυνους της δράσης   και ζήτησαν την επανάληψη του καλλιτεχνικού δρωμένου στην επίσημη τελετή λήξης του Συνεδρίου . Απαίτησαν δε από τη Διεύθυνση των Εκπαιδευτηρίων και τους υπεύθυνους καθηγητές κ.κ. Γ. Βαγιωνά , Σ.Ντούρου και Β. Ισσόπουλο, να υποσχεθούν την παρουσία τους στα μελλοντικά Ευρωπαϊκά Μαθητικά Συνέδρια  .

Θερμά Συγχαρητήρια αξίζουν στους πρωταγωνιστές της παράστασης : Διόλατζη Χ., Δρόσου Χ. , Ζαφειρίδου Ε., Μότσανου Ε., Μπάτου Χ.,   Μπερζαμάνη Σ.– Ε. , Νερσέσοβα Ε. , Παπαδοπούλου Ε. – Α. , Παπαδοπούλου Ο. , Παπακώστα Ε. , Παυλίδου – Ελ Χαντάντ Μ. , Τσιμπάνη Γ. , Χεκίμογλου Κ. , Χρυσοστομίδου Ε., Ψαρρά Μ..