Το 2ο Μαθητικό Συμπόσιο Λυκείων ASPnet UNESCO.

Το 2ο Μαθητικό Συμπόσιο του Δικτύου Λυκείων ASPnet UNESCO Κεντρικής Μακεδονίας οργανώνεται και φέτος στις 4 και 5 Μαρτίου 2016 από το Λύκειο των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη, με τη συμμετοχή Δημόσιων και Ιδιωτικών Σχολείων της Κεντρικής Μακεδονίας, της Αττικής αλλά και του μείζονος Ελληνισμού από την Κύπρο, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και την Ελληνική Επιτροπή για την UNESCO.

Το γεγονός αυτό είναι ξεχωριστό, επειδή προσφέρει τη δυνατότητα σε μαθητές λυκείων να συμμετέχουν σε ένα συμπόσιο που αποτελεί θεσμό πλέον για τα Σχολεία της Κύπρου και της Αττικής.

Το θέμα του δεύτερου Συμποσίου είναι:

«Η Εκπαίδευση ως φορέας Αειφορίας».

Τα υποθέματά του Συμποσίου είναι:

α. Πώς το Σχολείο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση κοινωνικών κρίσεων και ειδικότερα στο προσφυγικό ζήτημα;

β. Παραδείγματα Αειφορίας στην τοπική κοινωνία. Καλές πρακτικές ή προτάσεις για ένα Αειφόρο Σχολείο.

γ. Αειφορική διαχείριση του πολιτισμικού και φυσικού πλούτου της χώρας και επαγγελματικός προσανατολισμός.

Στόχος του Συμποσίου είναι να παρακινήσει, να μεταλαμπαδεύσει στους μαθητές την αγάπη για το φυσικό περιβάλλον καθώς και να τους βοηθήσει να συνειδητοποιήσουν ότι είναι προσωπικά υπεύθυνοι για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης καθώς και να καθορίσουν τους τρόπους μέσα στο Σχολείο μπορούν να αντιμετωπιστούν φλέγοντα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα.

Παράλληλα, θα παρουσιαστούν όλες οι πτυχές της Αειφορίας, οι δράσεις της τοπικής κοινωνίας για την Αειφορία και οι δυνατότητες για εύρεση θέσεων εργασίας στους τομείς του τουρισμού, της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Οι εργασίες του 2ου Συμποσίου του Δικτύου Λυκείων ASPnet UNESCO Κεντρικής Μακεδονίας θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 4 Μαρτίου με την παρουσίαση των καλλιτεχνικών προγραμμάτων που έχει ετοιμάσει η αντιπροσωπεία κάθε σχολείου. Στη συνέχεια, οι μαθητές θα συνεδριάσουν σε επιτροπές και θα συντάξουν τα πορίσματα της επιτροπής τους. Στο τέλος της πρώτης μέρας θα πραγματοποιηθεί γιορτή νέων.

Την επόμενη μέρα, Σάββατο 5 Μαρτίου, ο πρόεδρος κάθε επιτροπής θα ανακοινώσει στην ολομέλεια τα πορίσματα της επιτροπής του και θα τα θέσει σε ψηφοφορία.

Πεποίθησή μας είναι ότι το 2ο Μαθητικό Συμπόσιο θα αποτελέσει έναν σημαντικό σταθμό στα εκπαιδευτικά δρώμενα της Βόρειας Ελλάδας και θα ξεπεράσει την επιτυχία του 1ου Μαθητικού Συμποσίου.

Για ακόμη μια φορά τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη αποδεικνύουν ότι προσφέρουν ανώτερο επίπεδο εκπαίδευσης στους μαθητές τους και στέκονται αρωγοί στη διάδοση των ανθρωπιστικών αξιών της UNESCO.

Τα σχολεία που συμμετέχουν είναι: από την Κύπρο το Περιφερειακό Λύκειο Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου, το Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης, το Γενικό Λύκειο του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης, η Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί, το ΓΕΛ Ευκαρπίας, το ΓΕΛ Μίκρας, το 2ο ΓΕΛ Μίκρας, το Μουσικό Σχολείο Κατερίνης, το 4ο ΓΕΛ Νέου Ηρακλείου Αττικής, το ΓΕΛ Πεντάπολης Σερρών, το 1ο ΓΕΛ Σερρών και το 3ο ΓΕΛ Χορτιάτη.