Το 1ο Μαθητικό Συμπόσιο UNESCO στη Βόρεια Ελλάδα!

Με απόλυτη επιτυχία η διεξαγωγή του 1ου Μαθητικού Συμποσίου Βορείου Ελλάδας. 

Υπερέβη το στόχο του το 1ο Μαθητικό Συμπόσιο Δικτύου Λυκείων ASPnet Κεντρικής Μακεδονίας, που διοργανώθηκε στις 06 & 07 Μαρτίου από τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη με θέμα: «Ελληνικά Mνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς». Το Συμπόσιο διεξήχθη υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, με τη συμμετοχή δεκαέξι δημόσιων και ιδιωτικών Σχολείων.

Αναλυτικότερα, την Παρασκευή 06 Μαρτίου και ώρα 9.30 π.μ. ξεκίνησε η διεξαγωγή του Συμποσίου στην αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Γυμνασίου-Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη. Την έναρξη του Συμποσίου σηματοδότησαν η κα Αικ. Παπαχριστοπούλου-Τζιτζικώστα, Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO  και η κα Β. Δηλάρη, Αναπληρώτρια Εθνική Συντονίστρια ASPnet Ελλάδος, οι οποίες αναφέρθηκαν στους στόχους του Συμποσίου και στην ευρύτερη αποδοχή του από το σύνολο των μαθητών.

Στη συνέχεια, ο κος Αθ. Φρυγανιώτης, Διευθυντής του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη, αφού υποδέχτηκε όλους τους εκπροσώπους των φιλοξενούμενων Σχολείων, καλωσόρισε από καρδιάς όλους τους μαθητές των Λυκείων, που παρευρέθηκαν, και κήρυξε την έναρξη του 1ου Μαθητικού Συμποσίου Δικτύου Λυκείων ASPnet Κεντρικής Μακεδονίας, που διεξήχθη για πρώτη φορά στη Βόρεια Ελλάδα.

Στις 10.30 ξεκίνησε η παρουσίαση των καλλιτεχνικών δρώμενων μέσα στο κατάμεστο θέατρο των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη. Την αυλαία άνοιξαν σύμφωνα με τον επίσημο  κανονισμό, οι μαθητές του Σχολείου- διοργανωτή, με θέμα: «Πεφωτισμένη  Αρχαιότητα». Η αναγέννηση της ψυχής της αρχαιότητας μέσα από ένα χορευτικό δρώμενο όπου ο ήχος και το φως εξυμνούσαν τη ζωή και τα συναισθήματα  που η ίδια γεννά, άγγιξε, προβλημάτισε και ευαισθητοποίησε τις ψυχές όλων των παρευρισκομένων.

Η ροή όλων των καλλιτεχνικών δρώμενων κύλησε απνευστί και δημιούργησε ένα κλίμα ευφορίας, συγκίνησης και σύμπλευσης όλων των μαθητών- μελών του ομίλου UNESCO.

Το διάλειμμα για καφέ, γνωριμία και συζήτηση μεταξύ των καθηγητών-συνοδών και των μαθητών έδωσε το δικό του ευχάριστο χρώμα στην εκδήλωση.

Οι καλλιτεχνικές δημιουργίες των μαθητών συνεχίστηκαν μέχρι την ώρα του μεσημεριανού διαλείμματος, όπου η σίτιση έφερε ακόμη πιο κοντά τους μαθητές, οι οποίοι προέρχονταν  από διαφορετικά Σχολεία της Ελλάδος.

Οι εργασίες των μαθητών συνεχίστηκαν σε όλους τους χώρους του Σχολείου και πιο συγκεκριμένα σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες, στις οποίες οι επιτροπές συνεδρίασαν με αντικείμενο το σκοπό του Συμποσίου και την αποτύπωση σκέψεων και πορισμάτων αναφορικά με τα Ελληνικά μνημεία.

Ένα τόσο πετυχημένο Συμπόσιο δεν θα μπορούσε να ολοκληρώσει τις  εργασίες του καλύτερα, παρά μόνο με ένα πάρτι , όπου μαθητές και καθηγητές όλων των Σχολείων αγκαλιάστηκαν κάτω από τις μελωδικές Ελληνικές και ξένες νότες, που ενδελεχώς επιμελήθηκε η Μουσικός του Σχολείου μας κα Β. Χατζηαλεξίου.

Η χαρά και η διάθεση τόσο των παιδιών όσο και των καθηγητών ήταν τόσο μεγάλη και φανερή που δικαιώνει απόλυτα τον ισχυρισμό πως όλη η διοργάνωση ξεπέρασε κάθε προσδοκία …. !

Οι εργασίες του Συμποσίου συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν με επιτυχία την επόμενη ημέρα, με την ανακοίνωση των πορισμάτων όλων των επιτροπών, τα οποία απέδειξαν την ανάγκη προστασίας και διατήρησης όλων των Ελληνικών Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Βασιζόμενοι στις αρχές που πρεσβεύει με τη δράση της η UNESCO, οι μαθητές είχαν τη ευκαιρία να κατανοήσουν την αλληλοεπίδραση μεταξύ του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος.

Το Συμπόσιο ολοκληρώθηκε με τις ευχαριστίες του κ. Αθ. Φρυγανιώτη προς όλους τους συνέδρους για τη γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και για την προβολή των αξιών  του Ελληνικού Πολιτισμού, τονίζοντας πως οι εμπειρίες που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτού του πολιτισμικού ταξιδιού είναι πολύτιμες για την επίτευξη των στόχων.

Τις εργασίες του 1ου Μαθητικού Συμποσίου Δικτύου Λυκείων ASPnet Κεντρικής Μακεδονίας, που διεξήχθη για πρώτη φορά στη Βόρεια Ελλάδα και διοργανώθηκε από τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη, χαιρέτισαν: ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κος Α. Τζιτζικώστας, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας  κος Γ. Καρατάσιος, δια μέσω του εκπροσώπου του κ. Χ. Ρουμπίδη Σχολικού Συμβούλου Κοινωνιολόγων, ο κος Γ. Τσότσος, υπεύθυνος Παιδαγωγικής Ευθύνης  και Σχολικός Σύμβουλος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η Περιφερειακή  Σύμβουλος  Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων  κα. Έ. Βασιλείου, οι πρώην Υπουργοί κοι Κων/νος Γκιουλέκας, Σ. Καλαφάτης και Θ. Καράογλου  οι Δήμαρχοι των Δήμων: Θεσσαλονίκης κος Ι. Μπουτάρης, Νεάπολης-Συκεών κος  Σ. Δανιηλίδης και Παύλου Μελά  κος  Δ.  Δεμουρτζίδης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης Π. Αβραμόπουλος.

Ευχόμαστε στους επόμενους διοργανωτές, να συνεχίσουν να προάγουν τα ιδανικά της UNESCO, στοχεύοντας σε δράσεις που έχουν ως σκοπό την ενημέρωση και κινητοποίηση των νέων, ώστε να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις προκλήσεις ενός απαιτητικού και περίπλοκα αναπτυσσόμενου κόσμου.

Θερμά Συγχαρητήρια και ένα μεγάλο Ευχαριστώ από καρδιάς, από τη Διεύθυνση των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη προς όλους τους Συνεργάτες και τους Εθελοντές του Σχολείου μας!

Την έναρξη του Συμποσίου και το Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα μπορείτε να την παρακολουθήσετε από το livemedia.gr 1ο μαθητικό συμπόσιο UNESCO στη βόρεια Ελλάδα.