Το 1ο Μαθητικό Συμπόσιο UNESCO Κεντρικής Μακεδονίας.

Το 1ο Μαθητικό Συμπόσιο του Δικτύου Λυκείων ASPnet Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνεται στις 6 και 7 Μαρτίου 2015 από το Λύκειο των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη, με τη συμμετοχή δεκαεπτά Δημόσιων και Ιδιωτικών Σχολείων της Κεντρικής Μακεδονίας, της Αττικής και Εταιρικών Σχολείων UNESCO από την Κύπρο, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO.

Το γεγονός αυτό είναι ξεχωριστό, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα για πρώτη φορά σε μαθητές Λυκείων να συμμετέχουν σε ένα Συμπόσιο που αποτελεί θεσμό πλέον για τα Σχολεία της Κύπρου εδώ και τριανταεπτά χρόνια και για δεκαπέντε χρόνια για τα σχολεία της Αττικής.

Το θέμα του πρώτου Συμποσίου είναι:

«Τα Ελληνικά Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς»

Στόχος του συμποσίου είναι να παρακινήσει τους μαθητές, ώστε να συμμετέχουν σε ένα δημιουργικό διάλογο, μέσα από τον οποίο θα παρουσιαστούν όλα οι πτυχές της σχέσης των νέων με τα μνημεία, τα προβλήματα αλλά και οι προκλήσεις από τη συντήρηση, χρήση και κατάχρηση των σημαντικότερων Μνημείων της χώρας μας.

Μέσα από αυτό το πρώτο Συμπόσιο, ελπίζουμε και ευχόμαστε να κινητοποιήσουμε πνευματικά τους μαθητές και τις μαθήτριες, ώστε μέσα από τον προβληματισμό να αναπτύξουν τη συνεργασία και να προβάλουν εκείνες τις αξίες του Ελληνικού Πολιτισμού, που συνάδουν με τις αρχές και τις αξίες της UNESCO. Τέλος, ευελπιστούμε ότι τις αρχές του δημοκρατικού διαλόγου, της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών και των πολιτισμών καθώς και τη σημασία της γνώσης θα τις βιώσουν και θα τις ενστερνιστούν οι νέοι κατά τη διάρκεια των διήμερων εργασιών του Συμποσίου.

Τα Σχολεία που συμμετείχαν στο 1ο Μαθητικό Συμπόσιο του Δικτύου Λυκείων ASPnet UNESCO Κεντρικής Μακεδονίας ήταν:

  1. 1ο ΓΕΛ Σερρών
  2. 3ο ΓΕΛ Χορτιάτη
  3. 4ο ΓΕΛ Ηρακλείου Αττικής
  4. Αρσάκειο Λύκειο Φιλεκπαιδευτική Εταιρίας
  5. ΓΕΛ Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη
  6. ΓΕΛ Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη
  7. ΓΕΛ Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί
  8. ΓΕΛ Ελληνογαλλικής Σχολής
  9. ΓΕΛ Ευκαρπίας

10.  ΓΕΛ Κολλεγίου Αθηνών

11.  ΓΕΛ Κολλεγίου Ψυχικού

12.  ΓΕΛ Λαυρίου Αττικής

13.  ΓΕΛ Μίκρας

14.  ΓΕΛ Μουσικού Λυκείου Κατερίνης

15.  ΓΕΛ Πεντάπολης

Στο πρώτο μέρος, οι μαθητές των Σχολείων θα π