Α΄Μαθητικό Συμπόσιο Δικτύου ASPnet UNESCO.

Τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη η πρώτη συνάντηση των υπεύθυνων καθηγητών των Λυκείων του Δικτύου Συνεργαζόμενων Σχολείων ASPnet UNESCO Κεντρικής Μακεδονίας. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν η Αναπληρώτρια Εθνική Συντονίστρια του Δικτύου ASPnet κα Β. Δηλάρη, η εκπρόσωπος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κα Χ. Μπουλακάκη, ο υπεύθυνος Επικοινωνίας των Εκπαιδευτηρίων «Γείτονα» κος Β. Παπαλυμπέρης, καθώς και οι ακόλουθοι καθηγητές από τα παρακάτω Σχολεία:

Νάννου Ξ.              ΓΕΛ Ελληνογαλλικής Σχολής Καλαμαρί Θεσσαλονίκης

Βαρβάρα Ν.              2ο ΓΕΛ Μίκρας

Σέντερης Π.               ΓΕΛ Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης

Βουλγαράκη Α.           Αρσάκειο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης

Αναγνώστου Ι.            Αρσάκειο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης

Βασιλειάδης Λ.             Λύκειο Μουσικού Σχολείου Κατερίνης

Μαγαλιού Λ.                Λύκειο Μουσικού Σχολείου Κατερίνης

Μπότσιου  B.               ΓΕΛ Πεντάπολης

Καρατζιούλα Ε.            ΓΕΛ Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη

Λύσσας Ν.                   ΓΕΛ Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συναποφασίστηκαν το θέμα του Α΄ μαθητικού συμποσίου, το υπόθεμά του, η ημερομηνία διεξαγωγής και τέλος συζητήθηκαν διάφορα οργανωτικά θέματα.

Πιο συγκεκριμένα:

 1. Οριστικοποιήθηκε το θέμα του Α΄ μαθητικού συμποσίου το οποίο είναι: «Τα Ελληνικά Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς».
 2. Τα υποθέματά του συμποσίου, τα οποία είναι είναι:                         
  α. Σύμβαση της UNESCO (νομικό πλαίσιο) που διέπει τα εγγεγραμμένα μνημεία της UNESCO.                         
  β. Νέοι και πολιτιστική κληρονομιά.                         
  γ. Χρήσεις και καταχρήσεις των μνημείων.
 3. Το Α΄ Μαθητικό Συμπόσιο του Δικτύου ASPnet UNESCO Κεντρικής Μακεδονίας θα πραγματοποιηθεί το διήμερο Παρασκευή 6 και Σάββατο 7 Μαρτίου 2015.
 4. Οι επιτροπές των μαθητών/τριων που θα συμμετάσχουν από κάθε Σχολείο θα αποτελούνται από μέγιστο αριθμό δέκα (10) παιδιών συμπεριλαμβανομένων και των μαθητών/ριων που θα μετέχουν στο Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα.
 5. Ορίστηκε ότι όλοι οι υπεύθυνοι συντονιστές καθηγητές θα στείλουν περιλήψεις σχετικά με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα με το οποίο θα συμμετάσχουν στο συμπόσιο μέχρι την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014.
 6. Μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου 2014 θα πρέπει να έχουν αποστείλει όλα τα Σχολεία που θα συμμετέχουν συμπληρωμένη τη φόρμα συμμετοχής, η οποία θα τους αποσταλεί ηλεκτρονικά, καθώς και τις λίστες με τα ονόματα των μαθητών/τριων που θα συμμετέχουν. Τέλος θα ορίσουν το όνομα του προέδρου και του γραμματέα της ομάδας τους.
 7. Ορίστηκε ότι μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου 2014 πρέπει να παραδοθεί στο Σχολείο διοργανωτή κατάσταση με τον αριθμό των εικαστικών έργων με τα οποία θα συμμετάσχουν στο εικαστικό τμήμα του συμποσίου. Ο αριθμός των έργων θα αποφασιστεί στην επόμενη συνάντηση του Νοεμβρίου.
 8. Μέχρι την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015 θα πρέπει να έχουν αποστείλει όλα τα Σχολεία το υλικό (PowerPoint, dvd,cd, κ.λ.π.) που θα χρησιμοποιήσουν στο Καλλιτεχνικό Μέρος. Αν ένα Σχολείο προετοιμάσει θεατρικό δρώμενο, θα πρέπει να αποστείλει μια σκηνοθετική περιγραφή του δρώμενου. Επίσης, μέχρι την ίδια ημερομηνία, θα πρέπει να έχουν αποσταλεί τα έργα των μαθητών/τριων που θα πάρουν μέρος στην Εικαστική Έκθεση.
 9. Η προσέλευση των Σχολείων στην Αίθουσα Εκδηλώσεων των Εκπαιδευτηρίων ΦΡΥΓΑΝΙΩΤΗ θα γίνει κατά το χρονικό διάστημα 9:15 – 9:45 την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015.

10.  Η αποχώρηση των Σχολείων την 1η ημέρα διεξαγωγής του Συμποσίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 21:00 της ίδιας μέρας.

11. Αποφασίστηκε ότι η επόμενη συνάντηση των συμβούλων-καθηγητών θα πραγματοποιηθεί στις 24 Νοεμβρίου 2014 ημέρα Δευτέρα και ώρα 16:00 στο Λύκειο των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης:

Η κα Β. Δηλάρη, συντονίστρια της συζήτησης, έθεσε τις βάσεις για την διεξαγωγή του συμποσίου και απάντησε σε ερωτήσεις των συναδέλφων σχετικά με το Συμπόσιο. Διευκρίνισε ότι οι συνεννοήσεις για τη συμμετοχή Σχολείων του δικτύου από την Αττική και από την Κύπρο στο Α΄ Μαθητικό Συμπόσιο των Λυκείων του Δικτύου Συνεργαζόμενων Σχολείων ASPnet UNESCO Κεντρικής Μακεδονίας., θα γίνονται μέσω των Υπουργείων Παιδείας της Ελλάδος και της Κύπρου.

Η κα Χ. Μπουλακάκη αναφέρθηκε στις ενέργειες που καταβάλλει η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για τη στήριξη και την προβολή των Συμποσίων και στη συνεργασία της Επιτροπής Νέων της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO με τα Εκπαιδευτήρια ΦΡΥΓΑΝΙΩΤΗ για την προετοιμασία της Εικαστικής Έκθεσης στα πλαίσια του Α΄ Μαθητικού Συμποσίου.

Ο κος Β. Παπαλυμπέρης, υπεύθυνος για την διεξαγωγή του ΙΕ΄ Μαθητικού Συμποσίου του Δικτύου Λυκείων ASPnet Αττικής, μετέφερε την πολυετή εμπειρία του ως διοργανωτής των αντίστοιχων συμποσίων και έδωσε πολύτιμες οδηγίες για την επιτυχή διεξαγωγή του Α΄ Μαθητικού Συμποσίου στη Θεσσαλονίκη.