Ο Διεθνής Χαρακτήρας των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη.

Ημερίδες γυμνασίου, λογότυπο των εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη

Συνεχίζεται και στο εκπαιδευτικό έτος 2015-2016  η συνεργασία των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη με πανεπιστήμια και σχολικές μονάδες της Γερμανίας, στα πλαίσια του προγράμματος της DAAD «Learning to Teach Chemistry Chemistry in Greece and Germany. Η συνεργασία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2014 με το πανεπιστήμιο της Κολωνίας, και συγκεκριμένα με το τμήμα Διδακτικής της Χημείας, και ήδη από το Μάρτιο του 2014 έγινε η πρώτη επαφή των μαθητών των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη με μαθητές σχολείων της Γερμανίας, μέσω εφαρμογής wiki και ανταλλαγής απόψεων στην αγγλική γλώσσα μέσω skype και video η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Το δεύτερο στάδιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα 5-9 Οκτωβρίου 2015 με την επίσκεψη Γερμανών Υποψήφιων Εκπαιδευτικών και διδακτόρων στα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη, με στόχο την παρακολούθηση από αυτούς Διδασκαλίας  της Χημείας σε τάξεις του Γυμνασίου και Λυκείου. Οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί είναι τελειόφοιτοι ή και απόφοιτοι του τμήματος Διδακτικής της Χημείας της Κολωνίας, ενώ η όλη διαδικασία συντονίστηκε από τον Καθηγητή του τμήματος Χημείας του Α.Π.Θ. κο Π.  Γιαννακουδάκη και τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη. Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα και ενθουσίασε τους Γερμανούς Εκπαιδευτικούς, τόσο για τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον των μαθητών μας για το μάθημα της Χημείας όσο και για το υψηλό επίπεδο των μαθητών μας στο γνωστικό αντικείμενο.

Το φιλικό κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στους μαθητές και διδάσκοντες στα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη και ο σεβασμός των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία εξέπληξε ευχάριστα όλους όσους παρακολούθησαν τις διδασκαλίες και αποτελούν ένα από τα βασικά στοιχεία της επιτυχίας της διοργάνωσης και της συνέχισης του προγράμματος.

Σε επόμενο στάδιο διερευνάται η δυνατότητα ΄Ελληνες εκπαιδευτικοί να επισκεφθούν Γερμανικά σχολεία, ώστε  το πρόγραμμα να οδηγήσει και σε ανταλλαγές μαθητών. Η εμπειρία αυτή για τους μαθητές μας αποτελεί μέρος ενός συνόλου πρωτότυπων και δημιουργικών δραστηριοτήτων τις οποίες, πάντα με μεράκι και ζωντάνια, πραγματοποιούν τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη για τους μαθητές τους.