26ος Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός για Νέους Επιστήμονες 2014.

Ημερίδες γυμνασίου, λογότυπο των εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη

Με δυναμική παρουσία και πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες συμμετέχουν οι μαθητές της β΄ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων  Φρυγανιώτη, τόσο σε ομαδικό επίπεδο  Αλεξόπουλος Π., Μπαρμπαρέσος Ι., όσο και σε ατομικό Καλπαζίδης Α., Μαλιαρού Ε., στον 26ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για Νέους Επιστήμονες. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία της Πολωνίας, τον Σεπτέμβριο του 2014.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι να εντοπίσει ταλαντούχους νέους και να τους δώσει κίνητρα και ευκαιρίες να αξιοποιήσουν τις ικανότητές τους. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη διοργάνωση με ευρύτατη συμμετοχή από όλα τα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τις Η.Π.Α., την Κίνα, τη Ρωσία, τον Καναδά, κλπ.

Στον 25° Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα τον Σεπτέμβριο του 2013, συμμετείχαν Νέοι Επιστήμονες από 37 χώρες, οι οποίοι παρουσίασαν συνολικά 85 εργασίες.

Όσοι συμμετέχουν στο διαγωνισμό υποβάλουν εργασία ατομική ή ομαδική η οποία πρέπει να είναι πρωτότυπη επιστημονική μελέτη ή ευρεσιτεχνία που οι ίδιοι οι υποψήφιοι θα έχουν επινοήσει, επεξεργαστεί και καταγράψει και η οποία αρχικά θα υποβληθεί με την μορφή γραπτής αναλυτικής περιγραφής. Όσοι επιλεγούν από το πρώτο αυτό στάδιο, θα κληθούν να προχωρήσουν στην κατασκευή των Σχεδίων Εργασίας (Projects) που έχουν υποβάλει. Γίνονται δεκτά σχέδια από όλα τα πεδία επιστημονικής έρευνας: Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά, Μηχανική, Βιολογία, Γεωλογία, Περιβαλλοντική, Πληροφορική, Κοινωνικές Επιστήμες κ.λ.π.

Στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό συμμετάσχουν τα σχέδια που θα διακριθούν με πρώτο βραβείο του σχετικού επιστημονικού πεδίου στον αντίστοιχο Εθνικό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων.