Το Δημοτικό μας δίνει το παρόν στο 9ο Συνέδριο Πληροφορικής.

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε και φέτος η συμμετοχή μας στο 9ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας, που διεξήχθη στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ. Στο συνέδριο που συμμετέχουν περισσότεροι από 2.700 μαθητές, πήραν μέρος οι μαθητές της Ε΄ και Στ΄  τάξης των Εκπαιδευτηρίων μας, παρουσιάζοντας τις δημιουργικές και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εργασίες τους.

Ειδικότερα οι μαθητές της Ε΄ τάξης προσέγγισαν το φαινόμενο της Σχολικής βίας. Έχοντας εκπονήσει ένα σχετικό ένα σχετικό σχέδιο εργασίας, έμαθαν να αναγνωρίζουν τη σχολική βία και τα διάφορα πρόσωπα με τα οποία παρουσιάζεται και θέλησαν τη γνώση τους αυτή να τη μοιραστούν, σχεδιάζοντας ένα κόμικ προκειμένου να εκφράσουν τη θέση τους και τους προβληματισμούς τους. Εργαλείο τους σ΄ αυτή την ευκαιρία να γνωρίσουν και να είναι σε θέση όλοι τους να το αξιοποιήσουν. Με τίτλο: «Εκπαιδεύομαι να αντιδρώ. Εκπαιδεύομαι να μιλώ» θέλησαν να παρουσιάσουν ένα εικονογραφημένο «εγχειρίδιο» για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας, αναγνωρίζοντας τη διδακτική αξία των κόμικς.

Οι μαθητές της Στ΄ τάξης, παίρνοντας ως αφορμή τα 2400 χρόνια που συμπληρώθηκαν από τη γέννηση του Αριστοτέλη, γνώρισαν τη ζωή και το έργο του διαχρονικού αυτού φιλόσοφου και αξιοποίησαν τις νέες τεχνολογίες για να εμβαθύνουν στο ¨φαινόμενο¨ Αριστοτέλης. Με τη βοήθεια μιας γλώσσας προγραμματισμού, της Scratch, δημιούργησαν διαδραστικές ιστορίες, παρουσιάζοντας τη δράση του, τη δημιουργία της περίφημης περιπατητικής σχολής, τις εφευρέσεις του αλλά και τη συνολική προσφορά του στην εξέλιξη των επιστημών και του πολιτισμού. Η παρουσίαση της εργασίας ολοκληρώθηκε με δύο παιχνίδια που συνδύαζαν τις γνώσεις που αποκόμισαν με τη δεξιοτεχνία στο χειρισμό των H/Y.

Το σημαντικότερο όλων ήταν ότι μέσα από αυτή την εμπειρία αναπτύχθηκαν συνεργατικοί δεσμοί και δόθηκαν ερεθίσματα στα παιδιά να αυτενεργούν και να γίνονται πιο δημιουργικοί σε μια ιδιαίτερα απαιτητική κοινωνία.