Δημιουργία Εκπαιδευτικών παιχνιδιών με Scratch!

Κριτική σκέψη,  επιμονή, επίλυση προβλημάτων, υπολογιστική σκέψη και δημιουργικότητα είναι μόνο λίγες από τις καίριες δεξιότητες που χρειάζονται οι μαθητές  για να επιτύχουν στον 21ο αιώνα. H συγγραφή κώδικα μπορεί να βοηθήσει να επιτευχθούν τα παραπάνω με διασκεδαστικό και ενδιαφέροντα τρόπο.

Στο πλαίσιο λοιπόν της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κώδικα οι μαθητές της Ε΄ & Στ΄ τάξης ήρθαν σε επαφή με τη γραφική γλώσσα προγραμματισμού Scratch και γνώρισαν τις βασικές εντολές του προγραμματισμού!

Ειδικότερα οι «Little Smart Programmers»  μαθητές της Ε΄ τάξης δημιούργησαν το γνωστό σε όλους παιχνίδι "Κρυφτό".  Στο παιχνίδι αυτό τα αντικείμενα έχουν χαθεί! Στόχος του παιχνιδιού είναι οι μαθητές να ανακαλύψουν τα χαμένα αντικείμενα εφαρμόζοντας τις κατάλληλες εντολές με τη σωστή χρήση των μπλοκ κώδικα και τη δημιουργία σεναρίων

Παράλληλα οι «Smart Programmers» μαθητές της Στ΄ τάξης ως προγραμματιστές δημιούργησαν το παιχνίδι "Μυστηριώδες νησί" αξιοποιώντας το περιβάλλον οπτικού προγραμματισμού Scratch. Εισήγαγαν τα κατάλληλα υπόβαθρα και αντικείμενα. Στόχος του παιχνιδιού να αξιοποιηθούν οι εντολές  "Όψεις" για να αλλαχθεί η εμφάνισή τους και να σχηματίσουν μικρά σενάρια μέσω κώδικα με δημιουργικότητα, φαντασία αλλά και λογική σκέψη!

Μέσα από τέτοιες δράσεις οι μαθητές όχι μόνο εξοικειώνονται με τον προγραμματισμό και ενδυναμώνουν την υπολογιστική σκέψη τους, αλλά αποκομίζουν οφέλη συνεργασίας και  δημιουργικότητας κάνοντας τη μάθηση παιχνίδι!