Ένα εντυπωσιακό Χειρόγραφο και στη διαχρονική συνεργασία μας με το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών!

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και η φετινή εκπαιδευτική δράση «Παλαιογραφία. Το Ταξίδι της Γραφής», στο πλαίσιο συμφώνου συνεργασίας του Σχολείου μας με το Πατριαρχικό ίδρυμα Πατερικών Μελετών, με σύνδεσμο τη Θεολόγο κ. Ε. Τσιρέλη. Με την πολύτιμη παρακαταθήκη από το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Π.Ι.Π.Μ. (2020-’21) που ανέλαβε να εκπονήσει και να εμπλουτίσει η εκπαιδευτικός μας, το φετινό πρόγραμμα εφαρμόστηκε πιλοτικά από πέντε σχολεία και κατατέθηκε προς έγκριση από το Ι.Ε.Π. ως εγκεκριμένο πρόγραμμα του ΥΠΕΠΘ.

Φέτος, εφαρμόστηκε στο πλαίσιο του Ομίλου Δημιουργικής Γραφής που συντονίζει η κ. Τσιρέλη. Με σπάνιο υλικό που παρασχέθηκε από το αρχείο του Ιδρύματος, οι μαθητές, συνδυάζοντας την Παλαιογραφία και τη Λογοτεχνία, πειραματίστηκαν στην παλαιογραφία και ενεργοποίησαν εκ νέου τη δεξιότητα της χειρόγραφης γραφής.

Στην τελική φάση του προγράμματος, 8 μαθήτριες καλλιγράφοι, Βρύζα Β., Γουδεντζίκη Μ., Γρηγοροπούλου Α.,  Κεχαγιά Α., Λαδοπούλου Γ., Ντέσσου Κ., Τσιφτσή Ε. και Χαραμαλή Α., δημιούργησαν ένα εντυπωσιακό χειρόγραφο σε ακουαρέλα, με ένα ποίημα («Το Πνεύμα της Γραφής») που έγραψαν με το χέρι, η καθεμιά στο σύστημα γραφής παλαιογραφίας που επέλεξε, και διακόσμησαν.

Στο αμφιθέατρο του Π.Ι.Π.Μ., τη Δευτέρα 15 Μαΐου, σε ειδική τελετή υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αντιπροσωπεία του Ομίλου με τις 8 καλλιγράφους μας παρουσίασε το χειρόγραφο αποσπώντας εγκωμιαστικά σχόλια. Η κ. Ι. Κλιάρη, υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΠΙΠΜ, εξήρε τη συνεχή συμβολή του Σχολείου μας στο μεγάλο αυτό εγχείρημα από το 2020. Το χειρόγραφο θα βρίσκεται στους χώρους του ΠΙΠΜ ως ενθύμιο και έκθεμα. Το Σχολείο μας αλλά και όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα έλαβαν τιμητικό έπαινο.

Δείτε εδώ τις 2 προηγούμενες φάσεις του προγράμματος μέσα στη χρονιά. https://www.fryganiotis.gr/2023/01/26/palaiografia-to-taxidi-tis-grafis/ και https://www.fryganiotis.gr/2023/04/03/pagkosmia-imera-paidikoy-vivlioy-me-aroma-palaiografias/