Σωστή διατροφή για παιδιά

σωστή διατροφή για παιδιά

Το φαινόμενο της παιδικής παχυσαρκίας έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα η ανάγκη για μια σωστή διατροφή για παιδιά να είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Οι πλούσιες πηγές βιταμινών, πρωτεϊνών, ασβεστίου, μετάλλων και άλλων στοιχείων, απαραίτητων για τον οργανισμό, προάγουν την καλή υγεία και προλαμβάνουν πιθανές παθήσεις στο μέλλον. Τα παιδιά που μεγαλώνουν με ισορροπημένη διατροφή διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας, καρδιακών παθήσεων, διαβήτη αλλά και καρκίνου. Επιπλέον, ένας σωστός και υγιεινός τρόπος διατροφής στην παιδική και εφηβική ηλικία, αυξάνει κατά πολύ τις πιθανότητες να ακολουθείται και στην ενήλικη ζωή. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό, οι βάσεις για μια σωστή διατροφή για παιδιά να μπαίνουν από μικρή ηλικία έτσι ώστε να ακολουθούνται και μεγαλώνοντας. Ωστόσο, το κλειδί για μια καλύτερη ποιότητα ζωής είναι η κατάλληλη ισορροπία διατροφής με τη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού και την απαραίτητη σωματική άσκηση.

Τι εννοούμε όμως, όταν λέμε σωστή διατροφή για παιδιά;

Μια σωστή διατροφή για παιδιά διαθέτει κοινές βάσεις με μια διατροφή ενηλίκων. Οι πέντε κυρίαρχες ομάδες τροφίμων που επιθυμούμε για μια ισορροπημένη διατροφή είναι τα δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά και τροφές που παρέχουν πρωτεΐνη. Ο σωστός συνδυασμός των πέντε ομάδων αποτελεί ένα καλό σημείο εκκίνησης για τη σωστή διατροφή κάθε παιδιού. Παράλληλα, για μια σωστή διατροφή για παιδιά, έχει αποδειχθεί πως η ποικιλία τροφών και οι συνδυασμοί τους, είναι αυτοί που αυξάνουν το ενδιαφέρον παιδιών και εφήβων και οδηγούν στην πολύπλευρη ανάπτυξη τους. Τίποτα από όλα τα παραπάνω όμως, δεν θα έχει αξία αν δεν συμπληρώνεται και από άλλες ενέργειες στην καθημερινή ρουτίνα ενός ανθρώπου. Η σωστή διατροφή για παιδιά θα πρέπει πάντα να συνδυάζεται και με την κατάλληλη σωματική άσκηση και με την επαρκή ενυδάτωση του σώματος. Άλλωστε, το σημαντικότερο στοιχείο του οργανισμού είναι το νερό, καθώς το 60-75% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από αυτό.

Πως μπορεί η διατροφή να επηρεάσει τα μικρά παιδιά

Οι μερίδες κάθε ομάδας τροφίμων πρέπει να διαφέρουν με βάση την ηλικία, τη γενετική σύνθεση και τη σωματική δραστηριότητα του κάθε παιδιού. Τα μικρότερα παιδιά, που βρίσκονται στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό, βρίσκονται στην κατάλληλη ηλικία που μπαίνουν οι βάσεις για μια σωστή διατροφή για παιδιά. Επειδή είναι συχνό φαινόμενο τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες να είναι αρκετά αντιδραστικά, οι γονείς οφείλουν να μπορούν να τους παρουσιάζουν υγιεινές επιλογές. Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλάβουν στην επιλογή των τροφών οι γονείς, είναι το ασβεστίου. Το βασικό αυτό συστατικό, βρίσκεται σε κάθε σωστή διατροφή για παιδιά, καθώς είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των γερών οστών και δοντιών των αναπτυσσόμενων παιδιών αυτής της ηλικίας.

Πως μπορεί η διατροφή να επηρεάσει τους εφήβους

Την περίοδο της εφηβείας, τα παιδιά αρχίζουν να εφαρμόζουν συνήθειες που πρόκειται να κουβαλούν μαζί τους μέχρι και την ενήλικη ζωή. Εκτός από τις ρουτίνες που δημιουργούνται, τα παιδιά που δεν λαμβάνουν τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά καθώς αναπτύσσονται, μπορεί να υποφέρουν από σοβαρές σωματικές παθήσεις στο μέλλον. Καμία σωστή διατροφή για παιδιά δεν πρέπει να περιέχει ζαχαρούχα και πλούσια σε λιπαρά τρόφιμα γιατί επηρεάζουν το πεπτικό τους σύστημα. Μια ακόμη επίπτωση της κακής διατροφής είναι πως, στο γυμνάσιο και στο λύκειο, τα παιδιά καλούνται να αντιμετωπίσουν και ψυχολογικά τραύματα σχετικά με τα κιλά και το σώμα τους, τα οποία σχετίζονται με τα φαγητά που καταναλώνουν. Γι’ αυτό οι γονείς πρέπει να είναι εκεί για τα παιδιά τους και να τα βοηθήσουν να δουν ξεκάθαρα τους λόγους για τους οποίους η σωστή διατροφή για παιδιά είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό τους.

Πως να εξασφαλίσετε ότι το παιδί σας ακολουθεί μια σωστή διατροφή για παιδιά

Πολλές φορές το να εξασφαλίσετε ότι το παιδί σας ακολουθεί μια ισορροπημένη και σωστή διατροφή για παιδιά και ότι κάνει υγιεινές επιλογές γευμάτων χωρίς κάποια καθοδήγηση, μπορεί να αποδειχθεί αρκετά να δύσκολο. Όσο μεγαλώνουν τα παιδιά διαμορφώνουν τις δικές τους απόψεις σχετικά με τις γεύσεις των φαγητών. Δυστυχώς όμως, τις περισσότερες φορές το τι τους αρέσει δεν συμπίπτει με τα πραγματικά ωφέλιμα φαγητά για τον οργανισμό τους. Οι έντονες διαμάχες μεταξύ γονέων και παιδιών σχετικά με τη σωστή διατροφή για παιδιά, όπως είναι λογικό, συνήθως δεν οδηγούν πουθενά και επιφέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμείτε. Τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη, λαμβάνοντας υπόψη ότι στα παιδιά αρέσουν οι διαδραστικές εμπειρίες, προτείνουν να εντάξετε τα παιδία σας στην καθημερινή προετοιμασία και επιλογή των γευμάτων ως ένα μέσο εκμάθησης. Μην ξεχνάτε όμως, πως η προώθηση των δικών σας υγιεινών διατροφικών επιλογών αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά.