“Κάντο να ακουστεί”…”Βρες τη Φωνή”

Η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η Επιστημονική Εταιρία “European School Radio - το πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο”, o Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας Δήμου Αθηναίων και η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, συνδιοργάνωσανν το 3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου για μαθήτριες & μαθητές – παραγωγούς ραδιοφώνου, το οποίο και επισφραγίστηκε με τον Τρίτο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό ραδιοφωνικού ηχητικού μηνύματος και Πρώτο Πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό τραγουδιού “Κάν’ το ν΄ ακουστεί”.Οι θεματικοί άξονες του διαγωνισμού ήταν: Ανθρώπινα Δικαιώματα & Αξίες, Δικαιώματα του Παιδιού, Προσφυγικό/Μετανάστευση/Άσυλο/Πόλεμος, Ζητήματα ταυτότητας & ενσωμάτωσης, Διαπολιτισμικός Διάλογος, Ενεργός πολίτης, Κοινωνία των πολιτών, Εθελοντισμός.

Τα ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΦΡΥΓΑΝΙΩΤΗ με το ραδιοφωνικό μήνυμα "Βρες τη φωνή" και με το video clip του τραγουδιού "Προς φυγή" συμμετείχαν στον φετινό ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ "ΚΑΝΤΟ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ" που διεξήχθη στην ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ του Δήμου Αθηναίων και με τη συμβολή του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τη Δευτέρα 18/04/2016. Βραβεύθηκαν οι μαθητές που διακρίθηκαν από την ειδική Κριτική Επιτροπή στο Μαθητικό Ραδιοφωνικό Διαγωνισμό “Καν’ το ν’ ακουστεί».

Το ραδιοφωνικό μήνυμα διακρίθηκε ανάμεσα σε 129 ραδιοφωνικά μηνύματα και βραβεύτηκε από τον ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ για τα ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για τον δυναμικό λόγο του καθώς και τον πρωτότυπο χαρακτήρα του. Το ραδιοφωνικό μήνυμα πραγματεύεται την διαφορετικότητα και την σπουδαιότητα του να μπορεί κάποιος να υπάρχει και να είναι ο εαυτός του. Να αγωνίζεται, να διεκδικεί στην ζωή και να μην μένει απλός παρατηρητής. Να ακούει την εσωτερική του φωνή και να ακολουθεί τα όνειρά του.

Το τραγούδι και το video clip του τραγουδιού <<Προς φυγή>> απέσπασε την έβδομη θέση στον διαγωνισμό ανάμεσα σε 90 συμμετοχές από όλη την Ελλάδα.
Πηγή έμπνευσης αποτέλεσε το μεγάλο ζήτημα της προσφυγιάς. Τα παιδιά μέσα από τους στίχους και την μουσική πραγματεύονται τον κοινωνικό αποκλεισμό, τον πόνο του πρόσφυγα, τον ξεριζωμό και την μοναξιά .Πάντα, όμως , ένα « κομμάτι φως» εμπνέει αισιοδοξία για να συνεχίσει κάποιος τον δρόμο του… Το αφιερώνουμε σε όλες τις ταλαιπωρημένες-ξεριζωμένες ψυχές του πλανήτη ελπίζοντας σε έναν πιο αλληλέγγυο και δίκαιο κόσμο.

Το ραδιοφωνικό μήνυμα:

Σε έναν κόσμο που στενάζει, σε ένα πλήθος που φοβάται και αδρανεί μου έκλεψαν την εξουσία να είμαι. Χέρια αόρατα υφαίνουν την μοίρα μου… Ζούμε απ΄ έξω.

Βρες ξανά την φωνή σου, βρες την αλήθεια σου ,άλλαξε…. Η ζωή σου ανήκει!
Φωνές: Ξανθοπούλου Μ. - Ρούσση Ε.
Κείμενο: Χατζηαλεξίου Β. - Ξανθοπούλου Μ.- Ρούσση Ε.
Μουσική: Explosions in the sky
Επεξεργασία Ήχου:Ματακίδης Κ.- Α.

Το τραγούδι <<Προς φυγή>>

Σε ένα παγκάκι σταθμού, προσμένω ένα υπόλειμμα από ένα κομμάτι ήλιου

Λίγη ύπαιθρο ,λίγη ησυχία, ένα κομμάτι ψωμί και λίγο χρόνο για να ονειρεύομαι

Γύρω μου έχω μόνο λιγοστό αέρα, νοιώθω ξένη ακόμη και στο ίδιο μου το δέρμα

Τα μάτια μου καίνε από τα νεκρά δάκρυα…

Διαβαίνω χρόνους, διαβαίνω σιωπές ,για μια στιγμή μόνο με είδα

Έπειτα δεν ξέρω να πω καν τι έγινα.

Πάρε χρώμα και φτερά, λίγη δύναμη ξανά και σφίξε την μες στην γροθιά σου

Το φως που έρχεται δειλά, ξυπνάει πάλι απαλά τα παιδικά τα όνειρά σου.

Θα έρθει η άνοιξη ξανά ,μια μεγάλη αγκαλιά να δώσει τόπο στα όνειρά σου…

Στίχοι: Ξανθοπούλου Μ.,Χατζηαλεξίου Β.
Μουσική: Χατζηαλεξίου Β.,Χρυσοστομίδου Ε.
Έπαιξαν:
Απαγγελία: Ξανθοπούλου Μ.
Τραγούδι: Ρούσση Ε.
Βιολί: Χριστοδούλου Σ.
Βιόλα: Χρυσοστομίδου Ε.
Πιάνο: Διόλατζη Χ.

Δείτε το Video clip και ακούστε το τραγούδι μας στα VIDEOS!