Οικολογικές αναζητήσεις στο Δ.Θεσσαλονίκης.

Ενημερωτική συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, μεταξύ του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής & Ελεύθερων Χώρων Κ.Ζέρβα και των μαθητών της Α΄ Γυμνασίου.Ο αντιδήμαρχος υποδέχτηκε τους μικρούς ‘’δημοσιογράφους’’, στην αίθουσα συνεδριάσεων και απάντησε στα ερωτήματά τους για θέματα που αφορούν την την προστασία του φυσικού και βιοτικού περιβάλλοντος και συγκεκριμένα τη μόλυνση του Θερμαϊκού κόλπου. Ο Θερμαϊκός Κόλπος είναι ο μεγαλύτερος κόλπος του Αιγαίου πελάγους και ένα  ιδιαίτερα ευαίσθητο υδάτινο οικοσύστημα, του οποίου η ισορροπία έχει διαταραχθεί, καθώς δέχεται τα νερά των ποταμών Αξιού, Αλιάκμονα, Λουδία, και Γαλλικού και πολλών στραγγιστικών τάφρων, που παίζουν καθοριστικό ρόλο στον εμπλουτισμό του με επιπλέοντα απορρίμματα.

Μεταξύ των άλλων τονίστηκε ότι το θαλάσσιο περιβάλλον φορτίζεται  από  τις παράκτιες δραστηριότητες μιας πυκνοκατοικημένης περιοχής, όπως αυτή της Θεσσαλονίκης, την αλιεία και τις θαλάσσιες μεταφορές, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στον κλειστό και αβαθή Κελάριο όρμο τα επιπλέοντα απορρίμματα μεταφέρονται με τα θαλάσσια ρεύματα και τους βόρειους ανέμους.

Επιπλέον η καταγραφή των απορριμμάτων από προηγούμενες δράσεις έδειξε, ότι η μισή περίπου ποσότητα των ανθρωπογενών απορριμμάτων ήταν πλαστικά, τα οποία εκτός από την αντιαισθητική εικόνα που δημιουργούν, αποτελούν «ωρολογιακή βόμβα» για το θαλάσσιο περιβάλλον, διότι αποσυντίθενται πολύ αργά (δεκάδες έτη) σε μικροσωματίδια, που μοιάζουν πολύ με το πλαγκτόν, από το οποίο τρέφονται τα ψάρια.

Στη συνέχεια, οι μαθητές γνώρισαν τις ποικίλες αρμοδιότητες που έχει ένας μεγάλος Δήμος, έλυσαν τις απορίες τους, κατέγραψαν στα σημειωματάριά τους όσα τους έκαναν εντύπωση και, πριν αποχωρήσουν, ευχαρίστησαν τον κ. Κ. Ζέρβα για τη θερμή φιλοξενία, ανανεώνοντας το ραντεβού για μια νέα συνάντηση.