Επιβλητική παρουσία στη Φλωρεντία σε Διεθνές Συνέδριο για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό!

Μια αξέχαστη εκπαιδευτική και ταξιδιωτική εμπειρία είχαν τη χαρά να βιώσουν μαθητές και μαθήτριες της Α΄ και Β΄ Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη, συμμετέχοντας στο 2ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Φλωρεντία της Ιταλίας από τις 16 έως τις 21 Μαρτίου 2023, με περισσότερους από 2.500 μαθητές από ελληνικά και ευρωπαϊκά σχολεία. Το συνέδριο περιελάμβανε δύο θεματικές, για το Περιβάλλον: Στην πρώτη γραμμή της καταπολέμησης της κλιματικής κρίσης και για τον Πολιτισμό: Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Φλωρεντία, το λίκνο της Αναγέννησης.

Οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων μας υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους κ. Μ. Μιτζάλη, Κ. Μπρέντα, Ε. Παπαδοπούλου, Κ. Σπαθάρου και Χ. Χαλαμπάκη εκπόνησαν και παρουσίασαν δύο εργασίες με τη μορφή ταινιών μικρού μήκους. Οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου στην εργασία τους για το Περιβάλλον με τίτλο:  «Βιοποικιλότητα και κυκλική οικονομία» με πειραματικές διαδικασίες κατέληξαν στην παραγωγή βιοπλαστικού από άμυλο, φιλικού προς το περιβάλλον και ανακυκλωμένου χαρτιού με σπόρους λουλουδιών! Οι μαθητές της Β΄ Γυμνασίου στην εργασία τους για τον Πολιτισμό με τίτλο: «Οδοιπορικό στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης» πραγματοποίησαν αυτοψία σε μνημεία και ιστορικούς χώρους αυτής της εμβληματικής περιοχής και ανέδειξαν τη μακραίωνη ιστορική πορεία της. Οι  εκκολαπτόμενοι ερευνητές και ιστοριοδίφες χειροκροτήθηκαν πολύ θερμά από την Οργανωτική Επιτροπή και τους συμμετέχοντες για την εμπεριστατωμένη παρουσίαση των εργασιών τους και έλαβαν επαινετικά σχόλια για την ευρηματικότητα και την επιστημοσύνη τους.

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους τους συμμετέχοντες: Αγγελόγλου Σ., Γάλλου Α., Ιασωνίδου Θ., Ιωάννου Ι., Καρακόλη Α., Κοσμίδη Θ., Κουβελέτσου Π., Λάγου Σ., Λιόλιο Ι., Μανζιέρη Α., Ντινούδη Δ., Παπαϊωάννου Αικ., Παταπούδη Α., Σιόκολου Μ., Σταυρίδου Α., Τασόπουλο Θ., Τάτση Δ., Τικέλλη Μ., Τσιρίκα Α., Τύπο Π., Χατζηχαραλάμπους Γ. (Α΄ Γυμνασίου), Αθανασιάδη Θ., Αράπογλου Α., Βαρυτιμίδου Ε. Γουδεντζίκη M., Καγγελίδη Α.  Καρακύργιου Ε.-Β., Κεμανετζή Ι., Κουμπουρόπουλο Ν., Κράββα Λ., Μισκάκη Φ., Παγκάκη Σ., Παναγιωτίδου Ε.,  Παπαδοπούλου Χ Παυλίδου-Ελ Χαντάντ Α., Ρίζου Ε., Σαμοθρακίτη Σ., Σαρακλίδου-Καλπακίδου Ε., Σεράνη Κ.-Ε., Σιώπη Δ., Σκρίμπα Ε., Σολδάτο Κ.-Οδ., Σταυρίδη Ι. Ταναηλίδη Ρ., Τελιορίδου Μ. – Γ., Τζαβάρα Θ., Τρύφων Α., Τσιφτσή Ε., Τσομπανίδη Α. και  Χαραμαλή Α. (Β΄ Γυμνασίου).

Στο 2ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο έχει τεθεί ως Θεσμικός Εταίρος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και λαμβάνει χώρα υπό την Αιγίδα του και υπό την Αιγίδα του Δήμου της Φλωρεντίας, της Ιεράς Μητροπόλεως Ιταλίας και Εξαρχίας Νοτίου Ευρώπης και του Ελληνικού Προξενείου στη Φλωρεντία. Το Συνέδριο έλαβε χώρα στην κατάμεστη αίθουσα του συνεδριακού κέντρου Auditorium al Duomo, το οποίο βρίσκεται  στην ιστορική Via de' Cerretani,  στο κέντρο της Φλωρεντίας.

Παράλληλα με τη συμμετοχή τους στο συνέδριο οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν αρχικά στη Ρώμη , τον πρώτο σταθμό του ταξιδιού μας, και  στα σημαντικότερα μνημεία και αξιοθέατα της «αιώνιας πόλης»: στο Κολοσσαίο, στο μνημείο του Vittorio Emanuele που δεσπόζει στην Piazza Venezia , στη διάσημη Piazza di Spagna με το περίφημο σιντριβάνι του Bernini, στην πανέμορφη Fontana di Trevi και στην Piazza del Popolo με τον αιγυπτιακό οβελίσκο που στήθηκε στο κέντρο της πλατείας για να τιμήσουν οι Ρωμαίοι την κατάκτηση της Αιγύπτου.

Στη Φλωρεντία τα παιδιά και οι συνοδοί καθηγητές μαζί με τον Διευθυντή του Σχολείου μας κ. Αθ. Φρυγανιώτη κα και την κα Χ.  Φρυγανιώτη επισκέφθηκαν αρχικά τον ναό της Santa Maria Novelle με τη χαρακτηριστική πρόσοψη από λευκό και πράσινο μάρμαρο,  τον περίφημο καθεδρικό ναό (Duomo)  Santa Maria del Fiore, με τον θαυμαστό τρούλο του Μπρουνελέσκι και το μεγάλο κωδωνοστάσιο (Campanile) που βρίσκεται ακριβώς δίπλα του. Νοτιότερα και κοντά στον ποταμό Άρνο, περιηγήθηκαν στο PonteVecchio (Παλαιά Γέφυρα) με τα  πολλά καταστήματα και στην Piazza della Signoria που αποτελεί το κέντρο της πολιτικής δραστηριότητας της πόλης. Ξεναγήθηκαν   στο Palazzo Vecchio (Παλαιό Παλάτι) όπου στεγάζεται το Δημαρχείο της πόλης και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της και απόλαυσαν την εκπληκτική θέα της Φλωρεντίας από την πλατεία Piazzale Michelangelo.

Τα παιδιά μας γεμάτα από ποικίλες εικόνες , εμπειρίες και εντυπώσεις εκδήλωσαν τον ενθουσιασμό τους για το ταξίδι αυτό και εξέφρασαν την επιθυμία τους  να ξαναζήσουν μια παρόμοια εμπειρία και στο μέλλον.