Βραβεύσεις και Διακρίσεις των μαθητών-Διπλωματών του Σχολείου μας!

Την Ανώτατη Πανελλήνια Διάκριση  Μελλοντικού Διπλωμάτη καθώς και Εύφημη Μνεία απέσπασαν οι Διπλωμάτες – Μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη ανάμεσα σε 650 συμμετέχοντες, στην 8η Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση των Επιτροπών του  Ο.Η.Ε. για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου «Μαθητές σε ρόλο Διπλωμάτη» που πραγματοποιήθηκε από 15 έως 17 Δεκεμβρίου 2023 στη Θεσσαλονίκη.

 Η μαθήτριά μας Σακιζλή Κ. (α΄ Λυκείου) βραβεύθηκε μεταξύ 650 μαθητών με την Ανώτατη Πανελλήνια Διάκριση Μελλοντικού Διπλωμάτη στην Επιτροπή  για το Δικαίωμα του Παιδιού στο Ψηφιακό Περιβάλλον, ενώ Εύφημη Μνεία έλαβε η Κεχαγιά Α. (α΄ Λυκείου)  στην ίδια Επιτροπή.  

Συνολικά, τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη εκπροσωπήθηκαν στην προσομοίωση των επιτροπών του Ο.Η.Ε από τις μαθήτριες της α΄ Λυκείου του Σχολείου μας: Βιλδέρη Θ., Γκουλέτσα Μ., Ελευθεριάδου Α., Ιασωνίδου Β., Κεχαγιά Α., Κουράκη Α., Λιοτοπούλου Ε.,  Λύσσα Α.-Μ, Μιχαηλίδου Κ., Πατρίδου Ε., Σακιζλή Κ. και Φωτεινάκη Σ.

Τα προεδρεία επαίνεσαν την ποιότητα των θέσεων, την ευφυή διαπραγμάτευση και τη διπλωματική ευπρέπεια που χαρακτήριζε τη συνολική παρουσία των μαθητών-διπλωματών μας. Θερμά συγχαρητήρια στα παιδιά μας για την άριστη συνεργασία και την εργατικότητά τους, για τη σοβαρότητα και για την υπευθυνότητα  που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και των εργασιών του Συνεδρίου.

     Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στην 8η Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση των Επιτροπών του  Ο.Η.Ε. για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου «Μαθητές σε ρόλο Διπλωμάτη» συμμετείχαν και απόφοιτοι του Σχολείου μας, σημερινοί φοιτητές ανώτατων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι είχαν λάβει σημαντικές διακρίσεις ως μαθητές- διπλωμάτες. Πιο συγκεκριμένα, χαρά και υπερηφάνεια έδωσε στο Σχολείο μας η δυναμική παρουσία της  Τσιμπάνη Γ. η οποία διετέλεσε   Ύπατος Αρμοστής του Ο.Η.Ε και των  Καρακάρα Κ και Τσιάντα Χ. οι οποίοι ανέλαβαν χρέη Πρόεδρων  Επιτροπών του Συνεδρίου.

Το Σχολείο μας πάντα παροτρύνει τους μαθητές του να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές δράσεις με ανθρωπιστικό χαρακτήρα και τους υποστηρίζει σε κάθε τους βήμα. Αξίζει να γίνει πεποίθηση όλων μας ότι με τη συμβολή των νέων ο κόσμος μας μπορεί να γίνει καλύτερος!

Το συνέδριο φέτος διεξήχθη δια ζώσης και διαδικτυακά. Κατά την τελετή έναρξης απηύθυνε χαιρετισμό η Επικεφαλής και Επιστημονικά Υπεύθυνη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, η κ. Π. Νάσκου-Περράκη, Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου, ad hοc δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Δείτε Περισσότερα

Αφού προεδρεία και εμπειρογνώμονες εργάστηκαν πυρετωδώς κατά την πρώτη και τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου, την τελευταία ημέρα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εργασιών στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε.

Στην επίσημη τελετή λήξης του συνεδρίου που έλαβε χώρα στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της πόλης μας , διαπρεπή μέλη της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας χαιρέτισαν την αξιόλογη προσπάθεια όλων των συμμετεχόντων. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής Αθηνών κος Λίνος Αλέξανδρος Σισιλιάνος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε « το δύσκολο έργο των Ηνωμένων Εθνών να προωθήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ανθρωπιστικές αξίες της παγκόσμιας κοινότητας. Η εξοικείωση με το σύστημα λειτουργίας των Επιτροπών του Ο.Η.Ε για τα ανθρώπινα δικαιώματα δίνει  σε εσάς, τους μαθητές, μια μοναδική εμπειρία.»  Την τελετή λήξης τίμησαν με την παρουσία τους οι Ευρωβουλευτές κ. Σπυράκη Μ. και Κυμπουρόπουλος Σ., ο οποίος συνεχάρη τους μαθητές- διπλωμάτες «για τη συμμετοχή τους σε μια διαδικασία ανάδειξης ευρωπαϊκών και διεθνών θεμάτων που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα.» Χαιρετισμούς απηύθυναν η κ. Βαζούρα Ζ., Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, o κος Κότσης, Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρ. Μακεδονίας, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: «Η προσομοίωση των Επιτροπών του Ο.Η.Ε για τα δικαιώματα του ανθρώπου πλάθει ενεργούς πολίτες και δημιουργεί υπερασπιστές της ειρήνης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».  Την τελετή λήξης τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Πρόξενος Κύπρου  κος Πολυκάρπου Κ., ενώ ο κος Φατούρος Δ., Υπεύθυνος Επικοινωνίας του Ο.Η.Ε για την Ελλάδα και την Κύπρο στο Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης των Βρυξελλών διάβασε μήνυμα του κ. Γκουντέρες, Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Ημέρα των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: Tα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ο οδικός χάρτης που συμβάλλει  στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της ανθρωπότητας  και στην προώθηση μιας ζωής ειρήνης και αξιοπρέπειας για όλους.”

Στόχος της μαθητικής προσομοίωσης είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που αφορούν την προστασία και προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Οι εργασίες του συνεδρίου  διεξάγονται σύμφωνα με τη διαδικασία των διαφόρων Επιτροπών του Ο.Η.Ε που δημιουργήθηκαν και λειτουργούν στο πλαίσιο των διεθνών συμβάσεων προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Οι μαθητές συμμετέχουν στις Επιτροπές αναλαμβάνοντας τον ρόλο του διπλωμάτη, δηλαδή του εκπροσώπου μιας συγκεκριμένης χώρας. Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων καλούνται να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αναπτύξουν την κατάλληλη επιχειρηματολογία λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική της χώρας τους. Παράλληλα, εξοικειώνονται με τη διπλωματία όπως εφαρμόζεται στο πλαίσιο ενός διεθνούς οργανισμού, βασισμένη σε κανόνες διεξαγωγής γόνιμου διαλόγου και στην καλλιέργεια του σεβασμού σε επίπεδο αντιλογίας. Την τελευταία ημέρα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των εργασιών στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η 8η Πανελλήνια μαθητική προσωμοίωση των Επιτροπών του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου “Μαθητές σε ρόλο Διπλωμάτη” τελεί υπό την αιγίδα των παρακάτω φορέων: α) Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, β) Υπουργείο Τουρισμού, γ) Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών, δ) Δήμος Θεσσαλονίκης.