«Τα οχυρά δεν παραδίδονται. Καταλαμβάνονται»!

Οι μαθητές της Β τάξης απο το Γυμνάσιο των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη είχαν την τιμή και τη χαρά να επισκεφθούν το μεγαλύτερο και σημαντικότερο από τα 21 οχυρά του συγκροτήματος “Μεταξά” κατά μήκος των Eλληνοβουλγαρικών συνόρων, το οχυρό Ρούπελ.

Δείτε Περισσότερα

   Στον χώρο αυτό οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις κατάφεραν για πρώτη φορά να αντισταθούν στους Γερμανούς στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μένοντας στην ιστορία για τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση που κατέδειξαν. Η μάχη έμεινε γνωστή ως «Μάχη των Οχυρών»! Μέσα από μια υπέροχη διαδρομή θαυμάσαμε τα δάση και τα επιβλητικά βουνά τα οποία αποτελούν φυσικά οχυρά. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησής μας οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να λάβουν πληροφορίες σχετικά με το χρονικό κατασκευής και τις τεχνικές προδιαγραφές του οχυρωματικού συγκροτήματος, που αποτελεί το μεγαλύτερο τεχνικό έργο της Ελλάδας κατά τον 20ο αιώνα, ενώ εντυπωσιασμένοι παρακολούθησαν την εξιστόρηση της γερμανικής επίθεσης τον Απρίλιο του 1941.

Στην πιο επιβλητική θέση του οχυρού, στην κορυφή του λόφου, περάσανε μπροστά από το Παρατηρητήριο και σταθήκανε με σεβασμό στο Μνημείο των Πεσόντων Ελλήνων και Γερμανών στρατιωτών. Η ξενάγηση συνεχίστηκε στο εσωτερικό της μοναδικής επισκέψιμης υπόγειας στοάς - σε βάθος 27μ. – που πλαισιώνεται από θαλάμους. Κατά μήκος της αναπαρίστανται διάφορα στιγμιότυπα της ζωής των Ελλήνων στρατιωτών μέσα στο οχυρό: το πολυβολείο, το ιατρείο- χειρουργείο, το ιερό, το μαγειρείο, το γραφείο του αξιωματικού.

Η επίσκεψη αυτή προκάλεσε το ενδιαφέρον των μαθητών, ώστε να μάθουν περισσότερα για την ιστορική σημασία του οχυρού καθώς και για την αξία του στη σημερινή εποχή και στη συλλογική μνήμη των Ελλήνων.