Η πρώτη επαφή με το Σχολείο

πρώτη επαφή με το Σχολείο

Η πρώτη επαφή με το Σχολείο επιφέρει πολλές αλλαγές στη ζωή του παιδιού όσο και των υπόλοιπων μελών της οικογένειας. Η καλή συνεργασία σχολικού και οικογενειακού περιβάλλοντος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ευημερία και την πρόοδο του παιδιού. Όσοι γονείς εμπιστεύεστε για πρώτη φορά το σχολείο μας, σας διαβεβαιώνουμε πως μαζί θα συνεργαστούμε ώστε να γίνει η πρώτη επαφή με το Σχολείο ένα διασκεδαστικό ταξίδι γνώσης και θετικών εμπειριών για το παιδί σας.

Η Προσχολική Εκπαίδευση αποτελεί για το μικρό παιδί την πρώτη επαφή με το Σχολείο, μία περίοδο μετάβασης από το κλειστό οικογενειακό περιβάλλον στην κοινωνία. Έχει ως στόχο να προετοιμάσει το παιδί γνωστικά και κοινωνικά για τη φοίτησή του στο Δημοτικό Σχολείο. Επιπλέον, ο Παιδικός Σταθμός και το Νηπιαγωγείο αποτελεί ένα χώρο όπου η ευχαρίστηση, το παιχνίδι και η συναναστροφή με τα υπόλοιπα παιδιά έχουν σημαντική θέση στο ημερήσιο πρόγραμμα.

Η πρώτη επαφή με το Σχολείο, αναμφίβολα, συνοδεύεται από ανάμεικτα συναισθήματα. Για το παιδί, η είσοδος σε ένα καινούργιο περιβάλλον με άγνωστα πρόσωπα και διαδικασίες μπορεί να προκαλέσει αρχικά συναισθήματα «φόβου» αλλά και μεγάλης προσδοκίας. Κάποιο παιδί μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή τη νέα συνθήκη με μεγάλο ενθουσιασμό. Συγχρόνως, κάποιο άλλο μπορεί να είναι πιο διστακτικό και να επιδείξει εκφράσεις αρνητισμού για την πρώτη επαφή με το Σχολείο. Κάθε παιδί είναι ξεχωριστό, γι’ αυτό χρειάζεται το δικό του χρόνο και τρόπο προσαρμογής.

Κατανοούμε πως και για τους Γονείς είναι πολύ σημαντική αλλαγή και πιθανώς προκαλεί αισθήματα άγχους. Πρόκειται, άλλωστε, για τον πρώτο «αποχωρισμό» του παιδιού από το γνώριμο οικογενειακό περιβάλλον. Είναι σημαντικό, όμως, να θυμόμαστε ότι τα μικρά παιδιά αντιλαμβάνονται τον κόσμο μέσα και από τα μάτια των Γονιών τους. Αν το παιδί αντιληφθεί την αναστάτωση και το άγχος σας για τη νέα συνθήκη που θα αντιμετωπίσει, όσο κι αν δε το θέλετε, θα εντείνετε και τους δικούς του φόβους. Απεναντίας, αν σας δει χαρούμενους για την πρώτη επαφή με το Σχολείο, θα το βοηθήσει να χτίσει την αυτοπεποίθηση και ανεξαρτησία του και να απολαύσει τη νέα αυτή εμπειρία.

Η επιτυχής προσαρμογή στον Παιδικό Σταθμό ή το Νηπιαγωγείο εξαρτάται άμεσα από τη στάση των Γονέων. Η αγωνία σας για τις εμπειρίες του παιδιού στο Σχολείο μεταβιβάζεται σε αυτό άμεσα ή έμμεσα. Τα συναισθήματα σας διαγράφονται στο πρόσωπο, στον τόνο της φωνής και στις χειρονομίες σας. Τα παιδιά έχουν την ικανότητα να σας «διαβάζουν». Η παραμικρή ένδειξη αμφιβολίας μπορεί να γίνει αντιληπτή και να παρακωλύσει την ομαλή πρώτη επαφή με το Σχολείο και την ένταξη του παιδιού στο σχολικό περιβάλλον. Είναι σημαντικό να νιώθετε ότι το Σχολείο θα βοηθήσει το παιδί σας στην αρμονική ανάπτυξη και εξέλιξη των πνευματικών και ψυχικών δεξιοτήτων του. Σε αυτό συμβάλλει η ποικιλία δραστηριοτήτων που προσφέρουν τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη στους μικρούς μαθητές.

Συνήθως, τα μικρά παιδιά εμφανίζουν αντιδράσεις αποχωρισμού από τους Γονείς τους. Συχνά αναφέρονται έντονα κλάματα, άρνηση του παιδιού να αφήσει τους Γονείς ή να τους επιτρέψει να το αφήσουν «μόνο» του στην τάξη και πείσματα. Αυτές οι συμπεριφορές πιθανόν αποτελούν απόπειρες και προσπάθειες του παιδιού να προσαρμοστεί στο καινούριο περιβάλλον. Είναι πολύ σημαντικό, να παραμείνετε ψύχραιμοι και να αφήσετε το παιδί να εκδηλώσει τα συναισθήματα του κατά την πρώτη επαφή με το Σχολείο. Έπειτα, μπορείτε να το καθησυχάσετε και να το διαβεβαιώσετε πως το Σχολείο είναι ένας χώρος μάθησης και ψυχαγωγίας και ότι εσείς είστε χαρούμενοι που μαθαίνει τόσα νέα πράγματα, κάνει νέους φίλους και ανυπομονείτε να τα μοιραστεί μαζί σας.

Από την πρώτη επαφή με το Σχολείο αρχίζει η περίοδος αποδέσμευσης από το οικογενειακό περιβάλλον και προσαρμογής του παιδιού σε ένα καινούργιο, μέσω δοκιμών και σταδιακής γνωριμίας με τους Νηπιαγωγούς και τα υπόλοιπα παιδιά. Αυτή η διαδικασία θα οδηγήσει σε μια σταθερή και ασφαλή σχέση του παιδιού με το Σχολείο. Το κατάλληλα εκπαιδευμένο και έμπειρο Προσωπικό του Σχολείου μας θα διευκολύνει το παιδί σας κατά την περίοδο προσαρμογής.

Οι Γονείς που εμπιστεύονται την πείρα του Σχολείου και τις δυνατότητες του παιδιού τους, προσφέρουν μια ευχάριστη πρώτη επαφή με το Σχολείο στο παιδί τους και το γεμίζουν με αυτοπεποίθηση. Τότε το παιδί αποκτά κίνητρο να ανακαλύψει νέους φίλους και δραστηριότητες, να δεθεί με τις νηπιαγωγούς και να αναπτύξει στο έπακρο τις δεξιότητες του.

Με την καλή επικοινωνία και σωστή συνεργασία μεταξύ οικογένειας και Σχολείου, η προσαρμογή του παιδιού θα είναι ευκολότερη και η σχολική χρονιά θα στεφθεί με επιτυχία σε όλους τους τομείς.