Η επίδραση της μουσικής στην ανάπτυξη των παιδιών

Η επίδραση της μουσικής στην ανάπτυξη των παιδιών είναι ένα ζήτημα που έχει ερευνηθεί εκτενώς ανά τα χρόνια. Πλέον γνωρίζουμε ότι η μουσική επηρεάζει τις κινητικές, γλωσσικές, γνωστικές αλλά και τις κοινωνικές δεξιότητες κάθε παιδιού. Η μουσική μάθηση μπορεί να βελτιώσει την οπτική και χωρική αντίληψη, τις δεξιότητες της ανάγνωσης και της γραφής και να συμβάλλει θετικά στις επιδόσεις στο τομέα των μαθηματικών αλλά και άλλων επιστημονικών κλάδων. Είναι φυσικό επόμενο, λοιπόν, εκπαιδευτές και γονείς να θέλουν να εντάξουν τη μουσική στο πρόγραμμα των παιδιών με έναν τρόπο ευχάριστο και δημιουργικό. Εξάλλου, η μουσική είναι κάτι που συντροφεύει τον άνθρωπο σε όλη τη διάρκεια της ζωής του και έχει τη δύναμη να του μάθει πολλά για τον εαυτό του και τον κόσμο.

Η επίδραση της μουσικής στην ανάπτυξη των παιδιών από επιστημονική σκοπιά

Η συμμετοχή στο «παιχνίδι των ήχων», απαιτεί συγκέντρωση, εσωτερική πειθαρχία, υπευθυνότητα, αλλά και επικοινωνία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση του εγκεφαλικού φλοιού, του νευρικού συστήματος καθώς και όλων των αισθήσεων ενός παιδιού. Ωστόσο, η επίδραση της μουσικής στην ανάπτυξη των παιδιών δεν σταματάει εκεί. Μέσα από την ενασχόληση με τη μουσική, τα παιδιά διευρύνουν το πεδίο της αντίληψης και της λογικής σκέψης. Βελτιώνουν σημαντικά τη μνήμη, την κριτική ικανότητα και αποκτούν ευελιξία, στοιχεία που επηρεάζουν την υπόλοιπη μαθητική ζωή τους και πολύ πιθανό να συνεχίσουν να τους συντροφεύσουν όσο μεγαλώνουν. Επιπλέον, περιλαμβάνοντας τη μουσική στο πρόγραμμα των παιδιών, τους προσφέρουμε την ευκαιρία να εξερευνήσουν από νωρίς έναν ολόκληρο κόσμο δημιουργικής έκφρασης. Έτσι, η επίδραση της μουσικής στην ανάπτυξη των παιδιών περιλαμβάνει συχνά και μια καλύτερη κατανόηση της τέχνης της μουσικής ή ακόμη και την θεμελίωση μιας βαθύτερης σχέσης μ ’αυτή. 

Τα οφέλη της μουσικής στις διαπροσωπικές σχέσεις των παιδιών

Πέρα απ’ τα προσωπικά οφέλη, η μουσική επιδρά και στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Το παιχνίδι με τη μουσική, καλλιεργεί τον εσωτερικό κόσμο τους, επηρεάζει το χαρακτήρα, τη συμπεριφορά και τις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Έτσι, μπορούμε να εντοπίσουμε την επίδραση της μουσικής στην ανάπτυξη των παιδιών τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Τα παιδιά μέσα από τη μουσική επικοινωνούν ιδέες, συναισθήματα και αποκτούν μεγαλύτερη άνεση μεταξύ τους. Ως αποτέλεσμα, δομούν πιο ουσιαστικές σχέσεις με τον περίγυρό τους, απελευθερώνονται και εκφράζονται πληρέστερα και με μεγαλύτερη άνεση. Επιπλέον, η μουσική παιδεία στα πρώτα στάδια της εκπαίδευσης μπορεί αργότερα στη ζωή να εξελιχθεί σε μακροχρόνια σχέση με τη μουσική, για παράδειγμα μέσω της ενασχόλησης με κάποιο μουσικό όργανο ή τη συμμέτοχή σε κάποια χορωδία. Μ’ αυτόν τον τρόπο, μέσα από μια μικρή προσθήκη στο πρόγραμμα σπουδών του παιδιού στο Δημοτικό, μπορούν να προκύψουν ενδιαφέροντα και χόμπι που θα παραμείνουν για χρόνια.

Η επίδραση της μουσικής στην ανάπτυξη των παιδιών εντός και εκτός της τάξης

Κάθε παιδί κρύβει μέσα του το όνειρο, τη φαντασία και τη δημιουργία. Μέσω της μουσικής βρίσκει τον τρόπο να τα εκφράσει. Δίνει νόημα στον κόσμο και μαθαίνει από νωρίς να μη φοβάται να εξερευνά τις ιδέες του. Δεδομένης της φύσης της, η μουσική μπορεί να προκαλέσει στο παιδί πληθώρα από συναισθήματα και να το βοηθήσει να αντιμετωπίσει τον κόσμο με μία ευφάνταστη και μοναδική προσέγγιση ακόμα και απ’ το Νηπιαγωγείο. Σε συνδυασμό με ένα ισορροπημένο πρόγραμμα σπουδών η μουσική, προσφέρει στο νου, την ψυχή και το σώμα στιγμές ηρεμίας, χαλάρωσης, ισορροπίας, ενδυνάμωσης και εκτόνωσης. Επιπλέον, η επίδραση της μουσικής στην ανάπτυξη των παιδιών γίνεται αντιληπτή και εκτός της τάξης. Ένα παιδί που έχει τη μουσική παιδεία στη ζωή του, μαθαίνει να διοχετεύει την ενέργειά του σε δημιουργικές ασχολίες και πολύ πιθανόν να συνδέσει θετικά την αίσθηση έκφρασης, εφευρετικότητας και ανακάλυψης που προκύπτει εντός της τάξης με τη μουσική γενικότερα.

Αν σας ενδιαφέρει να διαβάσετε περεταίρω για την επίδραση της μουσικής στην ανάπτυξη των παιδιών και την θέση της μουσικής παιδείας στα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη, μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα μας.