70 Χρόνια Ευρωπαϊκή Ένωση & 40 Χρόνια Ελλάδα – Ε.Ε «Μαζί Πιο Δυνατοί»

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Project-αφιέρωμα των Εκπαιδευτηρίων μας στην Ευρωπαϊκή ιδέα και ολοκλήρωση που διοργανώθηκε με την ευκαιρία των εορτασμών για τα 70 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης των Παρισίων (Απρίλιος 1961) -η οποία έθεσε το θεμέλιο λίθο για την οικοδόμηση του κοινού ευρωπαϊκού ιδεώδους-και τα 40 χρόνια από την πλήρη ένταξή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα–σημερινήΕ.Ε(https://ec.europa.eu/greece/news/20210216_1_el) τον Ιανουάριο του 1981.

Οι μικροί μαθητές μας ενημερώθηκαν, γνώρισαν και αντιλήφθηκαν το μέγεθος και την αξία της Ευρώπης. Μέσα από κατάλληλα στοχευμένες παρουσιάσεις ήρθαν σε επαφή με την ιστορία και τα πρόσωπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τον Ρομπέρ Σουμάν, τον Βαλερί Ζισκάρ ΝτΕσταίν αλλά κι από τον δικό μας Κων/νο Καραμανλή, που ήταν οι πρωτεργάτες της Ευρωπαϊκής ιδέας, ως τους σημερινούς ηγέτες της, οι μικροί μας μαθητές έμαθαν την αξία της ευρωπαϊκής συνεργασίας και συμμετοχής.

Η αναγκαιότητα για Ειρήνη, Πρόοδο και Ευημερία, οι αγώνες για Ισότητα και Δικαιοσύνη αλλά και οι οικονομικές δυνατότητες της Ε.Ε. έγιναν αντικείμενο έρευνας και μάθησης για τους μαθητές μας.

Μέσα από τις ιστοσελίδες της Europa.eu και τις ειδικά σχεδιασμένες για παιδιά παιγνιώδεις δράσεις (που απευθύνονται σε όλα τα παιδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης  και είναι διαθέσιμες σε 27 γλώσσες) οι μαθητές μας εξερεύνησαν την ήπειρο, την ιστορία και τη μυθολογία της Ευρώπης, τους λαούς της, τις παραδόσεις και τις συνήθειές τους, αντιλαμβανόμενοι ότι αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από όσα μας χωρίζουν.

Στόχος του project μας ήταν μέσα από την παρουσίαση των ενοποιητικών στοιχείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα παιδιά να αποκτήσουν και να καλλιεργήσουν Ευρωπαϊκή Συνείδηση, ενισχύοντας ταυτόχρονα και την ελληνική Εθνική τους Συνείδηση. Στο πλαίσιο αυτό εργαζόμενοι ανακάλυψαν τους ισχυρούς δεσμούς της ελληνικής μυθολογίας και ιστορίας με το διαχρονικό ιδεώδες της σύγχρονης  Ευρώπης. Από την Αρπαγή της Ευρώπης και τους περσικούς πολέμους ως την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid -19 που μας δοκιμάζει στις μέρες μας. Η Ελλάδα είναι στενά συνδεδεμένη με την Ευρώπη και η Ευρώπη με την Ελλάδα.

Η φράση του Ζαν Κλων Γιούνκερ «Η Ελλάδα είναι Ευρώπη και η Ευρώπη είναι Ελλάδα» πέρασε στους μικρούς μαθητές και μαθήτριες. Ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο όταν ήρθαν σε επαφή και συνομίλησαν διαδικτυακά με τους έφηβους αντιπροσώπους, μαθητές των Εκπαιδευτηρίων μας, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι πρέσβεις (School Junior Ambassadors) που εκπροσωπούν το Σχολείο μας, στο πλαίσιο δράσεων και δραστηριοτήτων του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, συνομίλησαν και  ενημέρωσαν τους μικρότερους  συμμαθητές τους για όλες τις δράσεις, την ιστορία, τα πρόσωπα, τους θεσμούς, τα έργα και κυρίως για τις αξίες και τα ιδεώδη της μεγάλης μας οικογένειας, της Ευρώπης! Μετέφεραν το μήνυμα «Είμαι Έλληνας Ευρωπαίος πολίτης»  και ανέδειξαν τα οφέλη που αποκομίζουν τα παιδιά μας μέσα στο ΕυρωπαΪκό πλαίσιο, μέσα στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια.

 «Μαζί Πιο Ισχυροί» είναι το σύνθημά μας, γιατί το μέλλον δεν το αναζητούμε. Το δημιουργούμε!