Εκπαιδευτική εκδρομή στο πανέμορφο νησί των Φαιάκων!

 Με τις καλύτερες των εντυπώσεων επιστρέψαμε από την Κέρκυρα καθηγητές και μαθητές της β΄ τάξης του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη. Η Κέρκυρα, που δικαιολογημένα θεωρείται ένα από τα ωραιότερα νησιά της Ελλάδας, μας εντυπωσίασε με την απαράμιλλη ομορφιά της και τα εξαιρετικά αξιοθέατα. Αναμφίβολα, ήταν μια εκδρομή που θα μας μείνει αξέχαστη.

Κατά τη διάρκεια της διαμονής μας στο όμορφο νησί των Φαιάκων, ξεναγηθήκαμε στο Αχίλλειον, που βρίσκεται στο ορεινό χωριό Γαστούρι, στο επιβλητικό Ανάκτορο που αποτέλεσε θέρετρο δυο μορφών της Ευρωπαϊκής Ιστορίας, της Αυτοκράτειρας της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ - γνωστή ως Σίσσι - και του Κάιζερ της Γερμανίας Γουλιέλμο Β΄, όπου το μόνο κοινό τους στοιχείο ήταν η λατρεία τους για την Κέρκυρα, την Ελλάδα και τον πολιτισμό της. Η ξεναγός μας, Β. Κοντοστάνου, μας ενημέρωσε για την ιστορία του παλατιού στην διάρκεια των χρόνων της ύπαρξης του. Εντύπωση μας προκάλεσε η αρχιτεκτονική και η πολυτέλεια του κτιρίου, σημάδι της αίγλης της εποχής των Αψβούργων (Αυτοκρατόρων της Αυστρίας).

Ακούσαμε την ιστορία της Κέρκυρας, απολαύσαμε τη φυσική ομορφιά του νησιού, περπατώντας στην όμορφη παλιά πόλη, που χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο της UNESCO, με τα στενά σοκάκια της-καντούνια– τις γραφικές πλατείες καθώς και στην κεντρική πλατεία Σπιανάδα, τη μεγαλύτερη στην Ελλάδα, με το διάσημο και ιστορικό Λιστόν, τον πιο γνωστό πεζόδρομο της Κέρκυρας. Θαυμάσαμε την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της πόλης, τα χρώματα και τα αρώματα της άνοιξης. Ο ηλιόλουστος περίπατος μας, κατέληξε στη μεγαλόπρεπη Εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, με τις αγιογραφίες του 18ου και 19ου αιώνα της σχολής ζωγραφικής των Ιονίων Νήσων, όπου φυλάσσεται το άφθαρτο Σκήνωμα του Αγίου, του πολιούχου της Κέρκυρας. Εκεί, με δέος και θαυμασμό, προσκυνήσαμε το Ιερό Σκήνωμα του Αγίου και μάθαμε για τη θρησκευτική του πορεία, μέχρι να καταλήξει στον ναό, όπου φυλάσσεται σήμερα.

Πολύ σημαντική ήταν η παρουσία του Λυκειάρχη των Εκπαιδευτηρίων μας, κ. Α. Φρυγανιώτη για την ολοκλήρωση της εκδρομής με επιτυχία. Οι μαθητές και οι συνοδοί καθηγητές της εκδρομής Ε. Παπαδοπούλου,  Θ.  Τσιόγκας και  Λ. Χατζηκυριακίδης αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν την Κερκυραία τραγουδοποιό Ιωάννα Βλάχου, για την υπέροχη βραδιά που μας χάρισε στο ξενοδοχείο Mayor Mon Repos Palace, όπου μας ταξίδεψε μουσικά με ελληνικές και ξένες μελωδίες καθώς και την κ. Β. Κοντοστάνου  για την καταπληκτική ξενάγηση και το χαμόγελο της.

Παίρνοντας το πλοίο της επιστροφής, με μάτια να ξεχειλίζουν από το απέραντο μπλε της θάλασσας και του ουρανού και καρδιές γεμάτες, γυρίσαμε πίσω πλουσιότεροι σε εμπειρίες, εικόνες και  γνώσεις!