Περιβαλλοντική εξόρμηση στους Ορυζώνες του κτήματος Κράββα.

Στο πλαίσιο της 22ης ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ, την Τρίτη 7 Ιουνίου η Α΄ και  Β΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου μας, στο πλαίσιο του προγράμματος της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που υλοποιείται εδώ και 22 συναπτά έτη,

πραγματοποίησαν Περιβαλλοντική εκδρομή στο Κτήμα Κράββα που βρίσκεται στους Ορυζώνες της Χαλάστρας.

Οι      Ελληνικοί ορυζώνες βρίσκονται κυρίως στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα στο Δέλτα των ποταμών. Σημαντικές ρυζοκαλλιέργειες υπάρχουν στις παρόχθιες περιοχές μεγάλων ποταμών όπως ο Αξιός και Αλιάκμονας. Στο Δέλτα του Αξιού, εκτός από τα μοναδικά είδης της χλωρίδας και της πανίδας, μπορεί κανείς να θαυμάσει τους ατέλειωτους ορυζώνες, που θυμίζουν καμβά ζωγραφικής. Οι στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου ανακάλυψαν τον πολύτιμο καρπό, το ρύζι στον Ινδικό ποταμό. το 1949, όταν ξεκίνησαν τα αντιπλημμυρικά έργα άρχισε η πειραματική ρυζοκαλλιέργεια στην περιοχή. Περίπου 100.000 στρέμματα ορυζώνων εκτείνονται εντός του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, καταλαμβάνοντας έτσι σχεδόν το ένα τρίτο της έκτασής του. Σήμερα, στην πεδιάδα της Θεσσαλονίκης παράγεται περίπου το 70% του Ελληνικού ρυζιού.

Στη Χαλάστρα, σε έναν από τους μεγαλύτερους ορυζώνες της χώρας, που παράγεται ένα από τα καλύτερα ρύζια του κόσμου, βρίσκεται το Κτήμα Λεωνίδα Κράββα, σε μια περιοχή που παραδοσιακά καλλιεργείται ρύζι από το 1960. Ο συγκεκριμένος ορυζώνας παράγει νοστιμότατο Ελληνικό ρύζι, χάρη στην κοντινή απόσταση της καλλιέργειας του από τη θάλασσα.

Οι μαθητές ξεναγήθηκαν από την κυρία Κράββα στους χώρους του κτήματος,  στον ορυζώνα, στις αποθήκες των μηχανημάτων και των εργαλείων που χρησιμοποιούνται για τη συγκομιδή του καρπού, έμαθαν για τον τρόπο καλλιέργειάς του, την διατροφική του αξία και προσφέρθηκε στον κάθε μαθητή από ένα σακουλάκι με καρπό ρυζιού.

Στη συνέχεια δόθηκε στους μαθητές ένα Φύλλο Εργασίας με τις σημαντικότερες πληροφορίες για το ρύζι στο οποίο είχαν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν και να χρωματίσουν τα δύο στάδιο ανάπτυξης του φυτού.

Η επίσκεψή μας στο κτήμα ολοκληρώθηκε με τη γευστική έκπληξη που περίμενε εκπαιδευτικούς και μαθητές από τα ίδια χεράκια της κυρίας Κράββα.

Ευχαριστούμε πολύ για τη φιλοξενία και για τη μοναδική εμπειρία! Ευχαριστούμε για την πρωτότυπη ευκαιρία που δόθηκε στους μαθητές μας να γνωρίσουν από κοντά τους ορυζώνες.