Το κρασί έχει το δικό του Μουσείο στο Κτήμα Γεροβασιλείου!

Οι μαθητές της Ε΄ & Στ΄ τάξης στο πλαίσιο της 22ης Πράσινης Εβδομάδας με θέμα: «Έδαφος, ο αφανής πρωταγωνιστής της ζωής» επισκέφθηκαν το Κτήμα Γεροβασιλείου, ένα πρότυπο Oινοποιείο, θέλοντας να γνωρίσουν από κοντά τον τρόπο λειτουργίας του. Ύστερα από μια σύντομη περιήγηση στον αμπελώνα, ξεναγήθηκαν στους χώρους παραγωγής, εμφιάλωσης και παλαίωσης του κρασιού.

Κατόπιν παρακολούθησαν ένα βίντεο με την ιστορία του κρασιού από τα αρχαία χρόνια καθώς και τη δημιουργία του αμπελώνα του κ. Γεροβασιλείου έκτασης 620 στρεμμάτων στο ιδανικό σημείο, μια πλαγιά λόφου στην Επανομή του νομού Θεσσαλονίκης. Με στοχευμένες ερωτήσεις η έμπειρη ξεναγός προσέλκυσε το ενδιαφέρον των παιδιών για τον ευλογημένο καρπό και στη συνέχεια τους οδήγησε στο κατώι του οινοποιείου, όπου γνώρισαν το Μουσείο Οίνου, αποτελούμενο από τις συλλογές του οινολόγου και συλλέκτη Γεροβασιλείου.

Ο πλούτος, η πρωτοτυπία και η σπανιότητα της συλλογής του Μουσείου δημιούργησαν ένα ιδανικό πλαίσιο για την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος, που άγγιξε ποικιλία θεμάτων, όπως:  η έννοια της συλλογής και του μουσείου, η ιστορία του αμπελιού και του κρασιού, η διατροφική, πολιτισμική και κοινωνική διάσταση του κρασιού και η  θέση του στην καθημερινή ζωή, η σημασία της αισθητικής των αντικειμένων γύρω απ’ αυτό και η χρηστικότητά τους. Παρατήρησαν λοιπόν τις μεθόδους αποθήκευσης και τα σκεύη σερβιρίσματος και πόσης του κρασιού στο παρελθόν και να έγιναν για λίγο γευσιγνώστες μυρίζοντας μικρά μπουκαλάκια με αρώματα που περιέχονται στα εμφιαλωμένα κρασιά και ασκώντας τις αισθήσεις, το σώμα, το λόγο και το νου.

Το εγχείρημα ήταν αξιόλογο, γιατί συνέβαλε στην ενεργό συμμετοχή των μαθητών, στη συνεργατικότητα την ευρηματικότητα και στην ανάπτυξη της φαντασίας τους διασκεδάζοντας και μαθαίνοντας. Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Γεροβασιλείου και τους συνεργάτες του για την πρόσκληση στο οινοποιείο, καθώς και για τη συμβολή τους στην ολοκλήρωση της γνωριμίας μας με τον κόσμο του αμπελιού και του κρασιού!!