Μια βόλτα στο Δάσος…!

Στο πλαίσιο της 22ης Πράσινης Εβδομάδας, που τη φετινή χρονιά έχει ως θέμα: ¨Έδαφος ένας ολόκληρος κόσμος¨ και του Σχεδίου εργασίας που δουλεύουν οι μαθητές της Β΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου, με θέμα: ¨Έδαφος και Διατροφή¨, επισκέφθηκαν στις 03 Ιουνίου 2016, το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών στη Θέρμη.

Το Ινστιτούτο υποδέχθηκε τους μαθητές μας με μεγάλη χαρά και τους προσέφερε τις γνώσεις που έχει αποκτήσει μετά από μακροχρόνιες έρευνες. Ιδρύθηκε το 1961 ως Σταθμός Δασικών Ερευνών Μακεδονίας – Θράκης. Το 1988 μετονομάζεται σε Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών και από τότε ως και σήμερα έχει ως αποστολή την ανάπτυξη τεχνολογίας και τη μεταφορά τεχνογνωσίας για την αειφορική διαχείριση των φυσικών χερσαίων οικοσυστημάτων (δασών, δασικών εκτάσεων, λιβαδιών), την ποιοτική και ποσοτική αύξηση των παραγόμενων σε αυτά προϊόντων και υπηρεσιών και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Η περιήγησή μας στον χώρο του Ινστιτούτου περιελάμβανε πολλές δραστηριότητες. Αρχικά παρακολουθήσαμε ένα βίντεο με τα έντομα της Ελληνικής φύσης, ο ειδικός επιστήμονας έδινε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το κάθε έντομο που ενθουσίαζε τα παιδιά. Στη συνέχεια ξεκίνησε ο περίπατός μας στη φύση, εκεί είχαμε τη χαρά να συναντήσουμε ένα ορνιθολόγο που βοήθησε τα παιδιά να παρατηρήσουν  από πολύ κοντά διάφορα πουλιά που ο ίδιος τα είχε πιάσει στις παγίδες του. Μετρήσαμε το βάρος τους και πραγματοποιήθηκε δακτυλίωσή τους, είναι μία από τις δραστηριότητες του εργαστηρίου άγριας πανίδας που διαθέτει το Ινστιτούτο. Η απελευθέρωση των πουλιών ήταν κάτι που ευχαρίστησε τα παιδιά. Η εκδρομή μας τελείωσε με πικ-νικ  στο Δάσος αφού ο δασολόγος μας έδειξε  τα πιο σημαντικά είδη δέντρων στην Ελλάδα.

Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν μέσα στο Δάσος, να μάθουν για τη δασική βιοποικιλότητα, να γνωρίσουν πόσο επικίνδυνες είναι ανθρώπινες επεμβάσεις σ΄ αυτό και πόσο μπορούν να διαταράξουν το φυσικό περιβάλλον.