Οι Κήποι των αισθήσεων, των χρωμάτων και των αρωμάτων…

Μια ξεχωριστή εμπειρία βίωσαν οι μαθητές της Ε΄και Στ΄ τάξης γνωρίζοντας με έναν πρωτότυπο και ιδιαίτερο τρόπο τα πολυβραβευμένα θεματικά πάρκα στο λιμάνι της πόλης μας. Παρόλο που όλα σχεδόν τα παιδιά έχουν κάνει περιπάτους και «ποδηλατάδα» στην παραλία της Θεσσαλονίκης δεν «είδαν» ουσιαστικά τον κρυμμένο θησαυρό στην υπέροχη ανάπλαση της περιοχής.

Η πρόταση του Συλλόγου «Φίλοι της Νέας Παραλίας» στο σχολείο μας για μια διαφορετική ξενάγηση στα θεματικά πάρκα της πόλης με τη μορφή ενός εκπαιδευτικού παιχνιδιού: «Μες στους κήπους τριγυρνώ θησαυρό αναζητώ» έδωσε στους μαθητές την ευκαιρία και τη δυνατότητα να «δουν» με άλλο μάτι την εκπληκτική δημιουργία των Θεσσαλονικέων Αρχιτεκτόνων, το αριστούργημα απαράμιλλης αισθητικής και τέχνης, με το οποίο έδειξαν έμπρακτα πόσο αγαπούν την πόλη μας, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση της εικόνας της.

Μετά την πρώτη γνωριμία με τους εθελοντές του συλλόγου, τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και ξεκίνησαν να εξερευνούν τα πάρκα και να γνωρίζουν τα δέντρα και τα φυτά απαντώντας στους έξυπνους γρίφους που τους δίνονταν. Μελέτησαν, περιεργάστηκαν, χάιδεψαν, μύρισαν και έμαθαν για τα δέντρα στον κήπο των εποχών – μέτρησαν πλήθος μουριών, πλατάνων, κουκουναριών και άκουσαν με ενδιαφέρον την ιστορία των δέντρων – συμπληρώνοντας και με τις δικές τους γνώσεις το παιχνίδι της εξερεύνησης.  Ο κήπος των ρόδων με τα χρώματα και τα αρώματά τους άρεσε πολύ δημιουργώντας μια έντονη επιθυμία να τα κόψουν και να φτιάξουν μπουκέτα και στεφάνια. Η συνδιαμόρφωση του κήπου με έναν όμορφα σχεδιασμένο παιδότοπο τους έδωσε την ευκαιρία να κάνουν ένα μικρό διάλειμμα για κολατσιό και παιχνίδι.

Ακολούθησε ο κήπος της μνήμης, που έδειχνε τα παλιά όρια πόλης και θάλασσας, διακοσμημένος με παρτέρια αρωματικών φυτών και βοτάνων προκαλώντας τα παιδιά να τα αγγίξουν και να τα μυρίσουν. Η ξενάγηση ολοκληρώθηκε με τον κήπο του νερού, όπου ο ενθουσιασμός ήταν έκδηλος από το πλήθος των νούφαρων, των νεροχελωνών και των πολύχρωμων ψαριών. Οι φωτογραφικές μηχανές τους δε σταμάτησαν να απαθανατίζουν την υπέροχη εικόνα.

Η πρωτότυπη ξενάγηση – περιήγηση είχε φτάσει στο τέλος της. Η ευχαρίστηση, η ηρεμία και η χαλάρωση ήταν αποτυπωμένες στα χαμογελαστά παιδικά προσωπάκια, αποτέλεσμα της προσφοράς της φύσης στην ψυχική τους ηρεμία και ισορροπία. «Άναψε όμως και το φυτίλι» της περιέργειας να γνωρίσουν και τα υπόλοιπα εννιά θεματικά πάρκα.  Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τους φίλους της νέας παραλίας για την πρωτόγνωρη εμπειρία, τη διάθεση και την προθυμία να μας μυήσουν στα μυστικά και τις ιδιαιτερότητες των υπέροχων θεματικών πάρκων και να μας παροτρύνουν να ενδιαφερθούμε για την προστασία της φύσης και των καλλωπισμό της πόλης μας, της Θεσσαλονίκης. Τους ευχόμαστε από καρδιάς να συνεχίσουν με την ίδια θέρμη και ενεργητικότητα το αξιόλογο έργο τους συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αναμόρφωση της πόλης!!!