¨Νίκη… μια φίλη φτερωτή¨

Την Τρίτη 10 Μαΐου, οι μαθητές του Νηπιαγωγείου μας, επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθλητισμού.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια παγκόσμια και πανανθρώπινη αθλητική γιορτή, η οποία αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία ευαισθητοποίησης των παιδιών του Νηπιαγωγείου σε θέματα Ολυμπισμού.

Μέσα από ένα βιωματικό Σχέδιο Εργασίας το οποίο εκπονείται στο Νηπιαγωγείο μας, με θέμα: ¨ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ στην αρχαία και στη Σύγχρονη Ελλάδα¨ τα παιδιά μυούνται στην Iστορία, τις Αξίες και τα Ιδεώδη του Ολυμπισμού.

Στον τομέα της Μουσειακής Εκπαίδευσης και Αγωγής οι μαθητές μας, επισκέφθηκαν το Ολυμπιακό Μουσείο και συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό  πρόγραμμα: ¨Νίκη… μια φίλη φτερωτή¨

Με τη βοήθεια της μουσειοπαιδαγωγού τα παιδιά ταξίδεψαν νοερά στην αρχαία Ελλάδα, τη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων. Μέσα από εικόνες, αγάλματα, αγγεία και αντικείμενα γνώρισαν τα πρώτα αθλήματα των Ολυμπιακών αγώνων στην αρχαιότητα (δρόμος, ακόντιο, πένταθλο, παγκράτιο, πάλη…), τον κότινο – το στεφάνι των νικητών, την ιστορία της Καλλιπάτειρας, την αφή της ολυμπιακής φλόγας… Κυρίως όμως συνειδητοποίησαν το ¨Ευ αγωνίζεσθαι¨ ,  την αξία της συμμετοχής στους αγώνες και την αγάπη των αρχαίων  Ελλήνων για τον αθλητισμό. Τα παιδιά εκφράστηκαν Εικαστικά κατασκευάζοντας τον δικό τους ¨ΔΙΣΚΟ¨  για το άθλημα της Δισκοβολίας.

Ενθουσιάστηκαν με τη συμμετοχή τους στο αγώνισμα του ¨Ακοντισμού¨ και έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό στο ¨Αλμα εις Μήκος ¨.

Μέσα από αυτή τη βιωματική εμπειρία γνώρισαν τις αξίες της ισότητας, της αλληλεγγύης και της  ευγενούς άμιλλας!