¨Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη¨.

Τη Δευτέρα 09 Μαΐου 2016, οι μαθητές και οι μαθήτριες των δυο τμημάτων της Γ΄ τάξης των Εκπαιδευτηρίων μας επισκέφτηκαν το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών και ξεναγήθηκαν στην έκθεση ¨Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη. Ποίηση και ζωγραφική¨, που πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου Νομπελίστα Ποιητή.

Τα παιδιά περιηγήθηκαν στο ποιητικό σύμπαν του Οδυσσέα Ελύτη, όπως αυτό εκφράστηκε στην Ποίηση και στην Εικαστική δημιουργία και προβάλλει αξίες όπως η έμπνευση και η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Θαύμασαν το σύνολο των εικαστικών  έργων του ποιητή, όπως ευφάνταστα κολάζ, τέμπερες και υδατογραφίες. Έδειξαν ιδιαίτερη  προσοχή στα χειρόγραφα και τις πρώτες εκδόσεις του Ελύτη, με δημοσιευμένες και ανέκδοτες φωτογραφίες.

Περιεργάστηκαν τα αποσπάσματα από τα δοκίμιά του για μεγάλους ζωγράφους και γλύπτες όπως: Ματίς, Πικάσο, Θεόφιλο, Χατζηκυριάκο-Γκίκα, Εγγονόπολο κ.ά. Θαύμασαν επίσης έργα διακεκριμένων σύγχρονων καλλιτεχνών όπως: Τέτσης, Θεοχαράκης, Τσόκλης, Κόττης, Λάττας κ.ά, εμπνευσμένα από την ποίηση του Ελύτη.

Τα παιδιά κατανόησαν  τη σχέση Ποίησης και Ζωγραφικής. Σαν μικροί ζωγράφοι, δημιούργησαν ¨συνεικόνες¨ εμπνευσμένες από ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη. Συνειδητοποίησαν τη σημασία της Ποίησης στην έμπνευση πολλών σύγχρονων καλλιτεχνών, που με όχημα τον λόγο και τις απαράμιλλες εικόνες του Ελύτη δημιούργησαν μικρά αριστουργήματα.

Σίγουρα η εμπειρία των μαθητών θα τους μείνει αξέχαστη και θα την κρατήσουν βαθιά φυλαγμένη στο μυαλό και στην καρδιά τους κάθε φορά που στο μέλλον θα συναντούν ή θα μελετούν έργα του μεγάλου Έλληνα, του Οδυσσέα Ελύτη.