Εκπαιδευτική Εκδρομή στην Αθήνα.

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική εκδρομή των μαθητών της ΣΤ΄  τάξης του Σχολείου μας στην Αθήνα την Παρασκευή 16 ως και Δευτέρα 18 Απριλίου 2016. Ήταν το επιστέγασμα και η κορύφωση της υλοποίησης του εξαετούς πολιτιστικού μας προγράμματος. Το ταξίδι μας, στην Αθήνα, εκπλήρωσε με το παραπάνω, τους εκπαιδευτικούς μας στόχους αλλά και τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μαθητών μας.

Το πρωί του Σαββάτου της 16ης Απριλίου ξεκινήσαμε την εκδρομή μας χαρούμενοι με ιδανικές καιρικές συνθήκες, έχοντας ως εικόνα στα πρώτα χιλιόμετρα τον χιονισμένο Όλυμπο. Η στάση στον Αλμυρό Βόλου ήταν απαραίτητη, για να απολαύσουν τα παιδιά ένα γρήγορο γεύμα και να ξεμουδιάσουν.

Νωρίς το απόγευμα φτάσαμε στην Αθήνα και καταλύσαμε στο ξενοδοχείο Divani Caravel. Αφού τακτοποιηθήκαμε και ξεκουραστήκαμε, απολαύσαμε ένα υπέροχο δείπνο. Η ημέρα ολοκληρώθηκε με την παρακολούθηση της εξαιρετικής μουσικής κωμικής θεατρικής παράστασης «Οικογένεια Άνταμς» στο θέατρο Βέμπο , της οποίας ο θίασος αποτελούνταν από επώνυμους ηθοποιούς με τους οποίους διασκέδασαν τα παιδιά.

Το πρωί της Κυριακής της 17ης Απριλίου, ύστερα από μια βόλτα στο ιστορικό κέντρο της πόλης, το οποίο είχε κατακλυστεί από χιλιάδες Αθηναίους που συμμετείχαν στην «ποδηλατάδα», πραγματοποιήσαμε την προγραμματισμένη επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης. Πρόκειται για ένα Mουσείο κόσμημα που χτίστηκε, για να στεγάσει κάθε αντικείμενο που έχει βρεθεί πάνω στον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Μείναμε εκστασιασμένοι από τα  αρχαιολογικά ευρήματα ασύλληπτης ομορφιάς και τον περίτεχνο τρόπο δημιουργίας, αποδεικνύοντας το υψηλό επίπεδο γνώσης και φαντασίας των αρχαίων Ελλήνων. Τα τμήματα των αετωμάτων και της ζωφόρου προκαλούσαν τη φαντασία μας να συνθέσει την αρχική τους μορφή, ενώ τα γύψινα προπλάσματα και τα κενά δίπλα τους καλούσαν πίσω τα κλεμμένα πρωτότυπά τους.  Ήταν μία επίσκεψη που μας αναβάπτισε στα νάματα του πολιτισμού μας και πρόσφερε σε όλους μας ένα πλούτο συναισθημάτων : υπερηφάνεια για την Ελληνικότητά μας και για τις προσωπικές μας ιστορίες που υπηρέτησαν αυτή την Ελληνικότητα, θλίψη, πίκρα και οργή για την κλοπή και καπήλευση της κληρονομιάς αυτής.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την άνοδό μας στον Βράχο του Παρθενώνα, ένα ναό χτισμένο προς τιμή της Θεάς Αθηνάς, το λαμπρότερο μνημείο της Αθηναϊκής πολιτείας που αποτελεί την πλέον αξιόπιστη μαρτυρία ενός προηγμένου τεχνολογικά και αισθητικά πολιτισμού που επηρέασε σημαντικά την ανάπτυξη του σύγχρονου δυτικού κόσμου.

Με το μυαλό πλημμυρισμένο εικόνες κατευθυνθήκαμε στα Σπάτα για την προγραμματισμένη μας επίσκεψη στο Αττικό Πάρκο. Ένα διαφορετικό ταξίδι στις πέντε ηπείρους μέσα από 2.000 ζώα ερχόταν να αναστατώσει τις αισθήσεις μας. Κραυγές χαράς και ενθουσιασμού κυριαρχούσαν στο διακοσίων στρεμμάτων πάρκο. Είδαμε από πολύ κοντά άγρια ζώα, χαϊδέψαμε τις καμηλοπαρδάλεις, παίξαμε με τους λοιμούριους και «συνομιλήσαμε» με τους τεράστιους, πολύχρωμους παπαγάλους. Τις εντυπώσεις έκλεψαν όμως τα δελφίνια, που με ένα εξαιρετικό σόου στην πισίνα κέρδισαν το θερμό χειροκρότημα όλων. Μια ακόμη ημέρα κύλησε ευχάριστα για όλους και ολοκληρώθηκε και πάλι με ένα υπέροχο  δείπνο στην πολυτελή αίθουσα του ξενοδοχείου.

Το πρωινό της 18ης Απριλίου μας βρήκε να ετοιμαζόμαστε για την τελευταία προγραμματισμένη μας επίσκεψη στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Μετά από ένα πλούσιο πρωινό στο ξενοδοχείο οδηγηθήκαμε στο «ναό της Δημοκρατίας», στη Βουλή των Ελλήνων, ένα επιβλητικό κτήριο που στεγάζει την αίθουσα της ολομέλειας των εθνικών αντιπροσώπων του λαού. Είχαμε μια εγκάρδια υποδοχή από τους υπευθύνους και στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στους χώρους του κτηρίου, ενημερωθήκαμε για τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν μέσα σ’ αυτό και καθίσαμε στα βουλευτικά έδρανα. Θαυμάσαμε τον όμορφα διακοσμημένο χώρο και νιώσαμε για λίγο τον παλμό των βουλευτικών συνεδριάσεων και αισθανθήκαμε και εμείς για λίγο βουλευτές.  Στη συνέχεια  βρεθήκαμε να φωτογραφιζόμαστε μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη δίπλα στους «μαρμαρωμένους» ευζώνους ενώ παρακολουθήσαμε και την καθιερωμένη αλλαγή της Προεδρικής φρουράς. Ακόμη κάναμε μία μικρή στάση στο Παναθηναϊκό Στάδιο στο οποίο περιηγηθήκαμε τραβώντας ταυτόχρονα εξαιρετικές φωτογραφίες.

Η εκδρομή μας είχε ολοκληρωθεί και έπρεπε δυστυχώς να πάρουμε το δρόμο της επιστροφής. Επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο και αποχαιρετήσαμε την πολύβουη αλλά πολύ όμορφη πρωτεύουσα της χώρας μας. Μία μικρή στάση για φαγητό και ξεκούραση έγινε στα Καμένα Βούρλα.

Μαθητές και συνοδοί αποκομίσαμε σημαντικές εμπειρίες γνώσης και ζωής, οι δεσμοί φιλίας έγιναν πιο ισχυροί, δικαιολογώντας απόλυτα τον πολύπλευρο χαρακτήρα της εκδρομής. Εξυπηρετήθηκαν με τον καλύτερο τρόπο οι στόχοι του Πολιτιστικού μας προγράμματος. Κλείνοντας, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην υποδειγματική συμπεριφορά όλων των παιδιών και το καλό κλίμα σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής.

Όλα τα παραπάνω μας δίνουν δύναμη και κουράγιο για ανάλογες δραστηριότητες στο μέλλον !!!