Οι Aρχιτέκτονες της Ε΄ τάξης…

Ένα εργαστήρι με φαντασία και εμπειρίες ήταν το εργαστήριο στο οποίο συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ τάξης των Εκπαιδευτηρίων μας, επισκεπτόμενοι το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, έxoντας ως σκοπό να προσφέρει μία εναλλακτική πρόταση στο χώρο της εκπαίδευσης – ψυχαγωγίας, δημιούργησε ένα Μουσείο - πολυχώρο που προσφέρει το κατάλληλο περιβάλλον και τα κίνητρα στα παιδιά να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά μουσειακά προγράμματα και δημιουργικά εργαστήρια, με σκοπό την ανάπτυξη της δημιουργικότητας, την καλλιέργεια των ικανοτήτων, την αύξηση των γνώσεων, την ευαισθητοποίηση στη διαφορετικότητα. Κεντρικό σημείο της φιλοσοφίας του Μουσείου είναι η πεποίθηση, ότι τα πραγματικά αντικείμενα, οι άμεσες εμπειρίες και η ψυχαγωγία ενισχύουν τηδιαδικασία της μάθησης. Λειτουργεί σαν εργαστήρι που ενεργοποιεί, υποστηρίζει, εμπνέει, δυναμώνει και διευρύνει τη γνώση και τη φαντασία.

Όλα ξεκίνησαν με ένα μικρό κτήριο τοποθετημένο μέσα σε ένα μεγαλύτερο. Μία μικρογραφία κτηρίου, δηλαδή, και όχι ένα κουκλόσπιτο όπως έχουμε συνηθίσει να το αποκαλούμε.  Στόχος του εργαστηρίου ήταν η προσέγγιση ενός από τα πιο διαχρονικά παιχνίδια μέσω της αρχιτεκτονικής. Τα παιδιά αρχικά έμαθαν την ιστορία του και είδαν μερικά από τα διασημότερα κουκλόσπιτα όλων των εποχών. Εξοικειώθηκαν με έννοιες όπως είναι η κλίμακα, η μακέτα και η εργονομία. Ενθαρρύνθηκαν στην επανάχρηση ανακυκλώσιμων υλικών, βλέποντας μικρογραφίες σπιτιών κατασκευασμένες από χαρτόνι, κουτιά παπουτσιών, συσκευασίες καθαριστικών προϊόντων και σπιρτόκουτων. Πειραματίστηκαν με απλό και γρήγορο τρόπο και κατασκεύασαν τη μικρογραφία του δικού τους κτηρίου.

Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία, είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για μεγέθη, να δημιουργήσουν, να μετρήσουν, να συγκρίνουν, να μάθουν με διασκεδαστικό τρόπο πού ζούμε και πώς ζούμε και να γίνουν οι ίδιοι αρχιτέκτονες!