¨Μακεδονία – Μακεδονικός Αγώνας¨ – 2016

Στο πλαίσιο της Μουσειακής Αγωγής και Εκπαίδευσης τα παιδιά του Νηπιαγωγείου μας επισκέφθηκαν το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.

Τα παιδιά γνώρισαν τα γεγονότα της ιστορικής περιόδου του Μακεδονικού Αγώνα 1904-1908 μέσα από το Σχέδιο εργασίας με θέμα: ¨Μακεδονία – Μακεδονικός Αγώνας¨ που εκπονήθηκε στο Νηπιαγωγείο μας. Ήρθαν σε επαφή με τη Λαογραφία του τόπου μας και γνώρισαν στοιχεία της καθημερινής ζωής των κατοίκων της Μακεδονίας, τα επαγγέλματα και την εκπαίδευσή τους. Στον τομέα των Εικαστικών κατασκεύασαν ¨πλάβες¨ τις βάρκες που χρησιμοποιούσαν οι Μακεδονομάχοι στις μάχες τους στο βάλτο των Γιαννιτσών.

Κατά την ξενάγηση στο χώρο του Μουσείο είδαν πλούσιο φωτογραφικό υλικό, εντόπισαν τη θέση της Μακεδονίας στο χάρτη της Ελλάδας, παρατήρησαν τα όπλα, τις ενδυμασίες και τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης εκείνης της εποχής και συμμετείχαν ενεργά στο πρόγραμμα με ερωταποκρίσεις.

Εντυπωσιάστηκαν από τα κέρινα ομοιώματα που αναπαριστούσαν σκηνές από τα δύσκολα χρόνια του Μακεδονικού αγώνα: Μάχη στο βάλτο των Γιαννιτσών, την αυτοθυσία των απλών κατοίκων της Μακεδονίας, τη συμβολή της Εκκλησίας στον αγώνα..

Στο τέλος της περιήγησης προβλήθηκε μια ταινία με θέμα τους ηρωικούς αγώνες των Μακεδονομάχων η οποία ενέπνευσε στα παιδιά συναισθήματα ευγνωμοσύνης, περηφάνιας και αγάπης για τον τόπο μας, ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!