Η«αταξίδευτη μαγεμένη» ταξίδεψε στα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη.

Οι μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης είχαν τη χαρά και την τύχη να γνωρίσουν τον δάσκαλο και συγγραφέα, κ. Μανόλη Γκουνάγια που με το μυθιστόρημά του, «αταξίδευτη μαγεμένη», τους ταξίδεψε σε κρυφές πτυχές της Iστορίας της Θεσσαλονίκης. Ως αρχαιολόγος με σκαπάνη την πένα του έφερε στην επιφάνεια και έκανε γνωστές στους μαθητές μας τις Μαγεμένες, τις «καρυάτιδες» της Θεσσαλονίκης. Με αριστοτεχνικό τρόπο, συνδυάζοντας τη μυθοπλασία και ιστορικά στοιχεία μάς διηγήθηκε τη μεταφορά των μνημείων στη Γαλλία (οι Μαγεμένες εκτίθενται στο Μουσείο του Λούβρου). Μόνο η κεφαλή της μαγεμένης Νίκης παρέμεινε στην πόλη, εξού και ο τίτλος αταξίδευτη.

Ο κ. Μ. Γκουνάγιας  με την εμπειρία χρόνων διδασκαλίας σε παιδιά διηγήθηκε σαν παραμύθι τα πραγματικά γεγονότα του βιβλίου, δίνοντάς τους την ευκαιρία να πάρουν το λόγο και να τον «βομβαρδίσουν» με ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο που ζυμώνει και υφαίνει τη γλώσσα, αναδεικνύοντας τον πολιτισμό αυτής της πόλης. Παίρνοντας ιδέες και εικόνες από τις αφηγήσεις των παλαιοτέρων, αλλά και από προσωπικά βιώματα, μελετώντας την ιστορία του τόπου του, ανέδειξε το περιεχόμενο του βιβλίου, άγνωστο σε πολλούς Θεσσαλονικείς ξεκινώντας μία προσπάθεια για επιστροφή αυτών των γλυπτών και κάνοντας ένα πρώτο βήμα να μάθουν οι ίδιοι οι Θεσσαλονικείς, ότι υπάρχουν σε κάποια γωνιά του Λούβρου.

Ο ενθουσιασμός και η εκτίμησή τους προς το πρόσωπό του μεγάλωσαν ακόμα περισσότερο, καθώς διαπίστωναν πως απέναντί τους είχαν έναν υπέροχο άνθρωπο με μεγάλη ευγένεια και καλλιέργεια ψυχής, προσήνεια, μόρφωση, καταδεκτικότητα και χιούμορ!

Τον Ευχαριστούμε ειλικρινά για την τιμή που μας έκανε, του ευχόμαστε ολόψυχα να παραμείνει ταγμένος και αφιερωμένος στη γραφή, να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των αναγνωστών του και να συνεχίσει να μας εμπνέει.