¨Πολλά ταξίδια… μία Ευρώπη¨

Οι μαθητές και μαθήτριες της Δ΄ τάξης του Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων μας στο πλαίσιο του μαθήματος της Μελέτης Περιβάλλοντος: μελετώντας τον πολιτισμό και τις διαπολιτισμικές σχέσεις των Ευρωπαϊκών λαών, επισκέφθηκαν το Παιδικό Μουσείο και ξεναγήθηκαν στα εκθέματά του ενώ είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος στο Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: ¨Πολλά ταξίδια… μία Ευρώπη¨.

Στο φιλόξενο χώρο του Μουσείου που είναι κατάλληλα διαμορφωμένος για παιδιά εξελίχθηκε το εν λόγω πρόγραμμα.  Οι υπεύθυνοι υποδέχθηκαν τα παιδιά μας σε μια ¨παραδοσιακή¨ αίθουσα ενός παλιού Σχολείου διακοσμημένη με έπιπλα και εποπτικό υλικό του χθες όπου ταξιδεύοντας στο παρελθόν τους δόθηκαν οδηγίες για το ταξίδι στον πολιτισμό της Ευρώπης.

Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην αίθουσα όπου εκτίθενται παιχνίδια μιας άλλης εποχής, χωρίστηκαν σε ομάδες εργασίας και συμμετείχαν σε μια σειρά από παιχνίδια με απώτερο σκοπό τη γνωριμία με τη μεγάλη οικογένεια της Ευρώπης μας.

Στο παιχνίδι Γεωγραφίας γνώρισαν τις χώρες, τις σημαίες τους και τις πρωτεύουσές  τους.

Στο παιχνίδι της Τέχνης ήρθαν σε επαφή με κορυφαίους ευρωπαϊκούς ζωγράφους και τα έργα τους αλλά και με σημαντικά αρχιτεκτονικά μνημεία της Ευρώπης.

Τέλος, στο παιχνίδι της Επιστήμης και της Τεχνολογίας γνωρίστηκαν με τους σπουδαίους Ευρωπαίους εφευρέτες και τις πρωτοποριακές εφευρέσεις τους που άλλαξαν όλον τον κόσμο.

Τα παιδιά συμμετείχαν με πειθαρχία, προσοχή, ενδιαφέρον αλλά και ενθουσιασμό συνειδητοποιώντας πως ο πολιτισμός είναι στάση ζωής και διαμόρφωση χαρακτήρα, μας φέρνει κοντά και ενώνει λαούς που γεωγραφικά βρίσκονται μακριά.

Ήταν μια μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία!