Οι περιπέτειες του Οδυσσέα…

Τα παιδιά των Νηπιαγωγείων μας παρακολούθησαν με εντυπωσιακή προσήλωση, τη θεατρική μεταφορά του ομηρικού έπους που είχε ως θέμα το αθάνατο έργο του Ομήρου «ΟΔΥΣΣΕΙΑ», στο θέατρο ΑΝΕΤΟΝ, από την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης».

Η παράσταση έφερε τα παιδιά σε επαφή με έναν από τους γοητευτικότερους μύθους της ανθρωπότητας και με ένα μεγάλο ποιητικό κείμενο. Η ¨Οδύσσεια¨ περιγράφει τις περιπέτειες του βασιλιά Οδυσσέα που νικητής ξεκίνησε από την Τροία, για να επιστρέψει στην πατρίδα του, την Ιθάκη. Στο ταξίδι αυτό βρέθηκε αντιμέτωπος με πολλούς πειρασμούς και δυσκολίες: τη λήθη στη χώρα των Λωτοφάγων, την αθανασία στο νησί της Καλυψώς, το μαγευτικό τραγούδι των Σειρήνων. Ακολούθησαν, βήμα βήμα, τον βασιλιά της Ιθάκης στον περιπετειώδη επαναπατρισμό του στο αγαπημένο του νησί… ανέβηκαν στο καράβι του, μπήκαν στο παλάτι της Κίρκης, στη σπηλιά του Κύκλωπα, έφαγαν λωτούς, έπαιξαν τόπι με τη Ναυσικά, πολέμησαν και νίκησαν τους μνηστήρες. Παρά της αντιξοότητες ο Οδυσσέας  δεν ξεχνάει σε καμιά στιγμή του ταξιδιού τη βαθύτερη επιδίωξή του: την επιστροφή στην πατρίδα του.

Θέατρο-παιχνίδι και θέατρο-αφήγημα, η παράσταση χρησιμοποίησε στοιχεία του παιδικού παιχνιδιού, αυτοσχεδιασμούς, τραγούδια, αφηγήσεις, τεχνικές του λαϊκού θεάτρου: με άμεση σχέση με τη θεατή, πολλά κωμικά στοιχεία, όπου οι ηθοποιοί κατάφεραν να καταστήσουν εύληπτο το μεγάλο αυτό έργο, ακόμη και στους πιο μικρούς θεατές.

Ο Οδυσσέας και οι περιπέτειές του, που τα παιδιά γνώρισαν μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων στα Νηπιαγωγεία μας, ζωντάνεψαν μπροστά στα μάτια τους κι έγιναν συνταξιδιώτες του στο μακρινό ταξίδι του γυρισμού. Ήταν στ΄ αλήθεια ένα συναρπαστικό ταξίδι για όλους μας.