Παρέμβαση στο Σχολικό εκφοβισμό (Bullying).

Ημερίδες γυμνασίου, λογότυπο των εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη

Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών γύρω από το θέμα του Σχολικού Εκφοβισμού (Bullying), μέσα από βιωματικές δραστηριότητες με την κα Τ. Σαμαρά, Ψυχολόγο, MSc Παιδική και Εφηβική Ψυχική Υγεία - Εκπαίδευση στην Συστημική Θεραπεία.Η δράση πραγματοποιήθηκε στους χώρους του Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη την Τρίτη 13 Οκτωβρίου , στους μαθητές της Ε’ και Στ τάξης και είχε διάρκεια 90’ λεπτά της ώρας. Το πρώτο μέρος της δράσης αφορούσε την παρουσίαση των εννοιών που αφορούν το Σχολικό εκφοβισμό μέσα από την συζήτηση και το δεύτερο μέρος περιελάμβανε βιωματικές δραστηριότητες. Σκοπός της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών απέναντι στο φαινόμενο του εκφοβισμού.

Μέσα από την παρουσίαση των εννοιών και τη χρήση παραδειγμάτων θέλουμε να καταστεί σαφές το φαινόμενο στα παιδιά. Καθώς αναγνωρίζουμε την έμφαση που δίνεται στη σωματική βία, παρουσιάστηκαν ορισμοί και μορφές της βίας, ώστε να αναγνωρίζονται και άλλες διαστάσεις του φαινομένου από όλους. Επίσης διευκρινίσαμε  τα χαρακτηριστικά των ομάδων που εμπλέκονται στον εκφοβισμό (θύτης – θύμα - παρατηρητής),προκειμένου να δείξουμε πως μας αφορά όλους και πως μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο.

Μέσα από τις βιωματικές δραστηριότητες, τα παιδιά συζήτησαν για τον εκφοβισμό και μετά  πήραν θέσεις, για να παρουσιάσουν το πώς θα αντιδρούσαν σε διαφορετικά σενάρια εκφοβισμού. Στόχος των βιωματικών δραστηριοτήτων είναι:

  • Να διεισδύσουν στα διαφορετικά είδη εκφοβισμού.
  • Να ενημερωθούν για τους ανθρώπους και τους οργανισμούς που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά που αντιμετωπίζουν εκφοβισμό.
  • Να αναλύσουν τις διαφορετικές αντιδράσεις για τον εκφοβισμό .