«Σπάζοντας τη Σιωπή»… με το συγγραφέα Βαγγέλη Τασιόπουλο!

Την Παρασκευή 29 Μαΐου είχαμε την τιμή να υποδεχθούμε στην Αίθουσα Θεάτρου και Πολιτιστικών  Εκδηλώσεων του Γυμνασίου-Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων μας τον ποιητή και συγγραφέα της παιδικής λογοτεχνίας κ. Β. Τασιόπουλο. Ο γνωστός συγγραφέας παρουσίασε στους μαθητές και τις μαθήτριες μας το βιβλίο του, με τίτλο «Γιατί απέναντι;» από τις εκδόσεις «Σύγχρονοι Ορίζοντες», που διαπραγματεύεται το σύγχρονο και τόσο ανησυχητικό φαινόμενο του σχολικού-νεανικού εκφοβισμού, γνωστό και ως Βulling. Συζήτησε με τους μαθητές, αντάλλαξε απόψεις και σκέψεις για το θέμα της ενδοσχολικής βίας και τον εκφοβισμό που είναι όχι μόνο επίκαιρο αλλά και ένα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα.

Με οδηγούς τους ήρωες του βιβλίου ευαισθητοποίησε και κινητοποίησε τον ψυχικό και συναισθηματικό κόσμο των παιδιών να αντισταθούν στο τέρας της βίας και του τρόμου. Να υψώσουν το ανάστημά τους, να μάθουν να μην αποδέχονται τη βία και τον εκφοβισμό – όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για κάθε άλλο παιδί. Τους δίδαξε πώς να σπάνε το φράγμα της σιωπής και να εκθέτουν τους θύτες, ώστε να μη γίνονται θύματα, οπαδοί ή θεατές  και οι ίδιοι. Μέσα από τη διαλογική συζήτηση που με τόση ηρεμία και ειλικρίνεια κατεύθυνε τα παιδιά άντλησαν γνώσεις και δυνάμεις, διαμόρφωσαν απόψεις και στάσεις ζωής ικανές να περιορίσουν και να εξαλείψουν το οδυνηρό αυτό κοινωνικό φαινόμενο.

Η ενδιαφέρουσα γνωριμία με τον κ. Τασιόπουλο, η εποικοδομητική και παραγωγική συζήτηση που είχε με τα παιδιά, μέσα από την ανταλλαγή απόψεων κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον τους και  γέμισε τους μαθητές με  χρήσιμες γνώσεις, τους έδωσε την ευκαιρία να εκφραστούν, να προβληματιστούν και να οδηγηθούν σε πολύτιμα συμπεράσματα.

Τον ευχαριστούμε όλοι, εκπαιδευτικοί  μαθητές μαθήτριες για την παρουσία του στο Σχολείο μας!

Παράλληλα είχαν την ευκαιρία να προμηθευτούν και το τόσο ενδιαφέρον και χρήσιμο βιβλίο του συγγραφέα.

Η επίσκεψη διοργανώθηκε από τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη, στο πλαίσιο του προγράμματος κατά της βίας, σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ.