Οδοιπορικό στους Ελληνικούς Υδροβιότοπους!

Ο κύκλος της γνωριμίας των μαθητών της Δ΄ τάξης των Εκπαιδευτηρίων μας με  Ελληνικούς Υδροβιότοπους προστατευόμενους από τη συνθήκη Ραμσάρ, στο πλαίσιο της διεξαγωγής του Σχεδίου Εργασίας με τίτλο «Οδοιπορικό στους προστατευόμενους από τη συνθήκη Ραμσάρ  Ελληνικούς  Υδροβιότοπους», ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή μας στη λίμνη Κερκίνη, το υδάτινο στολίδι των Σερρών.

Είναι ένας ξεχωριστός Υδροβιότοπος που δημιουργήθηκε χάρη στην ανθρώπινη παρέμβαση, όταν το 1932 κατασκευάστηκε το πρώτο φράγμα στα νερά του ποταμού Στρυμόνα. Τα παιδιά διαπίστωσαν από κοντά ότι αν και πρόκειται για τεχνητή λίμνη, η Κερκίνη δεν υστερεί σε τίποτα από κάποια φυσική. Αντίθετα έχει ανακηρυχθεί εθνικό πάρκο κι ένας από τους έντεκα Υγρότοπους διεθνούς σημασίας της Ελλάδας, σύμφωνα με τη διεθνή συνθήκη Ραμσάρ.

Οδηγό αλλά και συνοδοιπόρο στο ταξίδι μας στον μαγικό κόσμο της λίμνης είχαμε την έμπειρη Περιβαλλοντική ξεναγό και εκλεκτή συνεργάτιδα του Σχολείου, κ. Θ. Νασοπούλου, η οποία μεταξύ άλλων επισήμανε πώς το παραποτάμνιο δάσος, τα σπάνια φυτά, η μεγάλη ποικιλία ψαριών, τα εκατοντάδες πουλιά και τα κοπάδια με τα βουβάλια, μαζί με της γύρω βουνοκορφές του όρους Μπέλες και της οροσειράς των Κρουσσίων, δημιουργούν ένα μοναδικής ομορφιάς οικοσύστημα.

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν πολλά από 1.300 είδη φυτών που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στην περιοχή. Ωστόσο αυτό που τράβηξε περισσότερο την προσοχή τους ήταν η ορνιθοπαρατήρηση με τηλεσκόπιο. Στην Κερκίνη περισσότερα από 300 είδη πτηνών ζουν, αναπαράγονται, διαχειμάζουν ή χρησιμοποιούν τη λίμνη ως σταθμό ξεκούρασης στο μακρύ μεταναστευτικό τους ταξίδι. Πολλά από αυτά είναι σπάνια και προστατευόμενα.

Η εξόρμηση ολοκληρώθηκε με στιγμές χαλάρωσης δίπλα στη λίμνη, σ΄ ένα σκηνικό απαράμιλλης ομορφιάς που δεν αφήνει ασυγκίνητο  ακόμη και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.Ερωδιοί, αργυροπελεκάνοι, σταχτοτσικνιάδες, πάπιες, χουλιαρομύτες, σκουφοβουτηχτήρια, μαύροι πελαργοί, κορμοράνοι και πολλά άλλα είδη της ορνιθοπανίδας δημιουργούν έναν μικρό παράδεισο που ξεδιπλώθηκε μπροστά στα μάτια τους.