«100 χρόνια από το ¨Mαύρο Τετράγων層

Την Πέμπτη 21 Μαΐου και 28 Μαΐου 2015, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών. Οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη, είχαν τη δυνατότητα να θαυμάσουν από κοντά εικαστικά έργα Ρώσων Καλλιτεχνών, της Ρώσικης Τέχνης-Ρώσικη Πρωτοπορία, της συλλογής Κωστάκη.

Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στο χώρο του Μουσείου και θαύμασαν από κοντά τα εικαστικά επιτεύγματα των Ρώσων καλλιτεχνών Kandinsky, Popova, Tatlin και άλλων, από τη μόνιμη έκθεση καθώς και εικαστικά έργα και κεραμικά από την τρέχουσα έκθεση του Ρώσου καλλιτέχνη Καζμίρ Μαλέβιτς με τίτλο «100 χρόνια από το Mαύρο Tετράγωνο».

Συμμετείχαν σε Βιωματικό Εκπαιδευτικό Μουσειοπαιδαγωγικό Πρόγραμμα, όπου δημιούργησαν τις δικές τους εικαστικές συνθέσεις (κολάζ, τρισδιάστατες κατασκευές) με επιρροές από τα έργα των Ρώσων Καλλιτεχνών και εμπνευσμένες από τα έργα των μεγάλων ζωγράφων. Πειραματίστηκαν με υλικά και τεχνικές που χρησιμοποίησαν πριν πολλά χρόνια και οι Ρώσοι καλλιτέχνες στα έργα τους.

Η Ρωσική Πρωτοπορία της δεύτερης δεκαετίας του εικοστού αιώνα, στην Τέχνη και Αρχιτεκτονική παραμένει μέχρι σήμερα πηγή δημιουργικής ποιότητας και έκφρασης. Ασφαλώς συσχετίζεται και με τις άλλες ροές της Τέχνης της εποχής της, αλλά αναμφισβήτητα έχει και επεξεργασίες που και σήμερα της δίνουν δημιουργική δυναμική.

Οι μαθητές μας  θαύμασαν τα εικαστικά έργα των Ρώσων Καλλιτεχνών, όπου κυριαρχούν τα έντονα χρώματα, οι έντονες χρωματικές αντιθέσεις, τα γεωμετρικά σχήματα μέσα από τα οποία προκύπτει μια εικαστική αρμονία  και ισορροπία. Η ρώσικη εικόνα είναι μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μορφή πρωτόγονης ζωγραφικής με πλούτο χρωμάτων, σχημάτων, καθαρότητα και αμεσότητα στην έκφραση. Οι εικόνες είναι ό,τι καλύτερο έχει να παρουσιάσει η Μόσχα.

Οι μικροί μαθητές και μαθήτριες ικανοποιήθηκαν από αυτή την βιωματική δραστηριότητα, χάρηκαν την επίσκεψή τους  στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, διδάχθηκαν πολλά, διασκέδασαν και έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις!

Ευχήθηκαν να έχουν και άλλες πολλές παρόμοιες εκπαιδευτικές επισκέψεις  στο μέλλον!