Υγρότοπος λίμνης Βόλβης και Λουτρά Ν. Απολλωνίας.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ τάξης Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων μας πραγματοποίησαν την πρώτη τους εκπαιδευτική  Περιβαλλοντική  εκδρομή, στο πλαίσιο της 21ης Πράσινης Εβδομάδας. Προορισμός της πρώτης μας εξόρμησης ήταν ο Υγρότοπος της λίμνης Βόλβης και τα Λουτρά της Απολλωνίας.

Είχαμε τη χαρά να μας συνοδεύσει στην εκδρομή μας η Περιβαλλοντολόγος-Ξεναγός κ. Θ. Νασοπούλου. Τόσο κατά τη διάρκεια της διαδρομής, όσο και κατά τη διάρκεια της περιήγησής μας στη λίμνη, η ξεναγός μας παρείχε πλήθος πληροφοριών για τη χλωρίδα και την πανίδα της ευρύτερης περιοχής.

Ο πρώτος υδροβιότοπος που συναντήσαμε στη διαδρομή μας ήταν η λίμνη της Κορώνειας (Αγ. Βασιλείου-Λίμνη Λαγκαδά). Ακούσαμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους μύθους που συνδέονται με την ονομασία της λίμνης και πληροφορηθήκαμε για την τωρινή κατάστασή της, η οποία τα τελευταία 15 χρόνια «ασθενεί» λόγω της ρύπανσης που υπέστη από τις Βιομηχανικές μονάδες της περιοχής.

Στη συνέχεια φτάνοντας στη λίμνη Βόλβη, κάνουμε περίπατο στη όχθη της, όπου είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε ορνιθοπαρατήρηση με το τηλεσκόπιο. Ήμασταν τυχεροί, μια και με τα πουλιά δεν μπορείς να κλείνεις ραντεβού, να δούμε από κοντά ερωδιούς, αργυροπελεκάνους και λευκούς πελαργούς, καθώς και πολλά ψαράκια στα ρηχά της λίμνης μια και είναι περίοδος αναπαραγωγής τους.

Η εκδρομή μας ολοκληρώθηκε στο καταπράσινο και φιλόξενο περιβάλλον των Λουτρών της Ν. Απολλωνίας, όπου τα παιδιά έφαγαν το κολατσιό τους με θέα τη λίμνη και έπαιξαν στα οργανωμένα γήπεδα ποδοσφαίρου.

Γυρίσαμε στο Σχολείο μας έχοντας μάθε πολλά για τους συγκεκριμένους Υδροβιότοπους και με ανυπομονησία περιμένουμε την επόμενή μας εξόρμηση στη φύση.