Ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο της Ιστορίας των Αιγών!

Στο πλαίσιο της Mουσειακής Aγωγής και Eκπαίδευσης, πραγματοποιήθηκε η επιθυμία των μαθητών της Δ΄ τάξης των Εκπαιδευτηρίων μας να επισκεφτούν και να περιηγηθούν σε χώρους που μέσα απ΄ το μάθημα της Ιστορίας και με τα μάτια της φαντασίας είχαν ταξιδέψει νοερά,στην πρώτη πόλη των Μακεδόνων τις Αρχαίες Αιγές, υπό την καθοδήγηση της έμπειρης ξεναγού.

Το 1977 η αρχαιολογική σκαπάνη του Μανώλη Ανδρόνικου και της ομάδας του έφερε στο φως τους βασιλικούς τάφους της Μεγάλης Τούμπας, ανάμεσα στους οποίους σημαντικότερος ήταν εκείνος του Φιλίππου Β΄, βασιλιά των Μακεδόνων, μία ανακάλυψη που θεωρήθηκε ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του αιώνα.

Για την στέγαση και την έκθεση όλων των πολύτιμων ευρημάτων κατασκευάστηκε ένα υπόγειο κτίριο που εγκιβωτίζει και προστατεύει τα αρχαία μνημεία. Μέσα σ΄ αυτόν τον εντυπωσιακό χώρο που τίποτε εξωτερικά δε μαρτυρά την ύπαρξή του, καθώς έχει τη μορφή χωμάτινου τύμβου, είδαν οι μαθητές μας να ξετυλίγεται μπροστά τους η Ιστορία της Μακεδονίας.

Θαύμασαν τις πέντε επιτύμβιες στήλες, η πολύτιμη μαρτυρία των οποίων μας δείχνει πως οι Μακεδόνες αποτελούσαν Ελληνικό φύλο. Παρατήρησαν προσεκτικά τα χάλκινα σκεύη, τα ασημένια αγγεία, τα περίτεχνα όπλα, τις ελεφαντοστέινες μορφές των κλινών, τα χρυσοπόρφυρα υφάσματα, τα ποικίλα κοσμήματα.

Έκθαμβοι στάθηκαν μπροστά στις δύο χρυσές λάρνακες του Φιλίππου Β΄ και της συζύγου του καθώς και στο έμβλημα που τις κοσμεί: τον δεκαεξάκτινο ήλιο των Μακεδόνων. Μεγάλη εντύπωση προκάλεσαν τα ολόχρυσα στεφάνια που δέσποζαν με τη λεπτή διασκόσμησή τους στις ειδικές προθήκες καθώς και ο ξεχωριστός εξοπλισμός του βασιλιά.

Καθηλωτικές ήταν οι μοναδικής συχνότητας προτομές του Φιλίππου Β΄ και του γιου του Αλέξανδρου.

Τη μεγαλύτερη εντύπωση όμως προκάλεσαν οι δύο βασιλικοί τάφοι: ο μεγαλύτερος ανήκε στον βασιλιά Φίλιππο Β΄ και ο μικρότερος πιθανότητα στον Αλέξανδρο Δ΄, γιο το Μεγαλέξανδρου και της Ρωξάνης. Συναρπαστικές ήταν οι δωρικές προσόψεις των τάφων με τις μαρμάρινες θύρες και τις πολύχρωμες παραστάσεις στη ζωοφόρο.

Αξίζει να τονίσουμε την άψογη συμπεριφορά, το αμείωτο ενδιαφέρον και τις εύστοχες παρεμβάσεις –ερωτήσεις των παιδιών καθ΄ όλη τη διάρκεια της ξενάγησης. Αποχαιρέτησαν το Μουσείο πλούσια σε εικόνες και επιπλέον γνώσεις γύρω από τους θησαυρούς που έκρυβε τόσους αιώνες μέσα της η γη της Μακεδονίας, με την ευχή σύντομα να ξαναβρεθούν εκεί.