Μικροί μαθητές ξεναγοί στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα!

Με έναν διαφορετικό και ανατρεπτικό τρόπο έγινε η επίσκεψη στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα από τους μαθητές της Στ΄ τάξης των Εκπαιδευτηρίων μας στο πλαίσιο της Μουσειακής Εκπαίδευσης και Αγωγής που εδώ και χρόνια ακολουθεί το Σχολείο μας.

Έχοντας αναλάβει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα χωρισμένο σε πέντε ενότητες σχετικά με την ιστορία του κτιρίου, όπου στεγάζεται το Μουσείο και τις θεματικές προθήκες του, σε ρόλο ξεναγού καθοδήγησαν τους συμμαθητές τους στις σχολικές αίθουσες σε ερευνητικό κέντρο. Στη συνέχεια, επισκεπτόμενοι το Μουσείο, παρουσίασαν τα θέματά τους, αξιοποιώντας τα εκθέματα του χώρου. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά εξοικειώθηκαν με τις διαδικασίες που απαιτούνται για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, τη διάσωση των πηγών, αλλά και τη μετατροπή των αντικειμένων σε μουσειακά εκθέματα.

Ενημερώθηκαν για τη ζωή των ανθρώπων της Μακεδονίας στα χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα, την εκπαίδευσή τους, τη συμμετοχή του Ελληνικού Προξενείου και φυσικά του Προξένου και μυστικού αρχηγού του Αγώνα Λάμπρου Κορομηλά και των υπαλλήλων του, που με κίνδυνο της ζωής τους «κάτω από τη μύτη» των Τούρκων κατηύθυναν τους Μακεδονομάχους Καπεταναίους μετατρέποντας το σε Ελληνικό στρατηγείο. Έκαναν εκτενή αναφορά στο ρόλο και την αυτοθυσία ονομαστών Μακεδονομάχων και φυσικά στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Παύλου Μελά.

Ακόμη μετέφεραν νοερά τους συμμαθητές τους στη λίμνη των Γιαννιτσών όπου διεξήχθησαν σκληρές μάχες με τους Βούλγαρους κομιτατζήδες και τους συγκίνησαν εξιστορώντας τις συνθήκες θανάτου του μεγάλου Έλληνα Μακεδονομάχου Τέλλου Άγρα. Ετοίμασαν κρυπτογραφημένα μηνύματα, επιτραπέζιο παιχνίδι και ένα μικρό θεατρικό αναπαράστασης μιας μυστικής σύσκεψης στο Προξενείο, αποκαλύπτοντας και τη μυστική κρύπτη που συνέδεε τον διπλανό ιερό ναό Γρηγορίου Παλαμά με το Μουσείο, δια μέσου της οποίας εισέρχονταν οι καπεταναίοι ντυμένοι ως απλοί πολίτες που πήγαιναν για προσκύνημα.

Ήταν μια εξαιρετική περιπλάνηση στα μονοπάτια της ιστορίας του Μακεδονικού Αγώνα που εντυπωσίασε τόσο τους συμμαθητές τους που δε γνώριζαν τι ετοίμασε η κάθε ομάδα, όσο και τους υπευθύνους του Μουσείου που εξεπλάγησαν με την ευρηματικότητα των παιδιών.Το όλο εγχείρημα αποδείχτηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα αλλαγή ρόλων, συμβάλλοντας στην καλλιέργεια του ομαδικού πνεύματος και στην αυτενέργεια των «μικρών ξεναγών».