Επίσκεψη στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.

Tα παιδιά του Νηπιαγωγείου μας στα πλαίσια της Μουσειακής Εκπαίδευσης και Αγωγής επισκέφθηκαν το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.

Στο Σχέδιο εργασίας που προηγήθηκε στο Νηπιαγωγείο μας με θέμα: «Μακεδονία-Μακεδονικός Αγώνας» τα παιδιά γνώρισαν τα γεγονότα της ιστορικής περιόδου του Μακεδονικού Αγώνα 1904-1908 κι εντόπισαν τη θέση της Μακεδονίας στο χάρτη της Ελλάδας. Ήρθαν σε επαφή με τη Λαογραφία του τόπου μας και γνώρισαν στοιχεία της καθημερινής ζωής των κατοίκων της Μακεδονίας, τα επαγγέλματα και την εκπαίδευσή τους. Στον τομέα των εικαστικών κατασκεύασαν «πλάβες» - τις βάρκες που χρησιμοποιούσαν οι Μακεδονομάχοι στις μάχες τους στο βάλτο των Γιαννιτσών και γνώρισαν τη χλωρίδα και την πανίδα ενός υγρότοπου.

Κατά την περιήγησή τους στο χώρο του Μουσείου είδαν πλούσιο φωτογραφικό υλικό, όπλα, ενδυμασίες και αντικείμενα καθημερινής χρήσης εκείνης της εποχής και συμμετείχαν ενεργά στο πρόγραμμα με ερωταποκρίσεις. Εντυπωσιάστηκαν και μεταφέρθηκαν νοερά στα δύσκολα εκείνα χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα αντικρίζοντας σκηνές με κέρινα ομοιώματα που αναπαριστούσαν μάχες στο βάλτο των Γιαννιτσών, την αυτοθυσία των απλών κατοίκων, τη συμβολή της Εκκλησίας στον αγώνα…

Οι ηρωικοί αγώνες των Μακεδονομάχων ενέπνευσαν στα παιδιά μας συναισθήματα ευγνωμοσύνης, περηφάνιας και αγάπης για τον τόπο μας, τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!

Ελληνικα