Γνώση, Επιστήμη και Τεχνολογία.

Οι μαθητές της Δ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου των Εκπαιδευτηρίων μας, οπαδοί της Γνώσης, της Επιστήμης και της Τεχνολογίας, επισκέφθηκαν,το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, το σημαντικότερο τεχνολογικό μουσείο στην Ελλάδα.

Σε μια από τις πιο εντυπωσιακές αίθουσες του ΝΟΗΣΙΣ, το Κοσμοθέατρο, με τη μεγαλύτερη στην Ελλάδα γιγαντοοθόνη ύψους 17 μ. και πλάτους 23 μ. , είχαν μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Η τρισδιάστατη ταινία με τίτλο «Δαρβίνος: το Μυστήριο της Φύσης» τα ταξίδεψε στον 19ο αιώνα και στη Βικτωριανή εποχή όπου έζησε ο Δαρβίνος, ο άνθρωπος που με τις προσεκτικές παρατηρήσεις του αποκάλυψε πως η φύση επηρεάζει την εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη μας. Τα παιδιά ανακάλυψαν πώς ο Βρετανός Βιολόγος Κάρολος Δαρβίνος έθεσε τις βάσεις της εξελικτικής βιολογίας, εισάγοντας τη θεωρία ότι οι πληθυσμοί εξελίσσονται από γενιά σε γενιά με τη διαδικασία της φυσικής επιλογής. Η ταινία παρουσίασε με απλό και κατανοητό τρόπο αυτή τη θεωρία, ακολουθώντας τον Δαρβίνο από τα νεανικά του χρόνια και καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής του και του επιστημονικού του έργου.

Στην πανοραμική, θολωτή οθόνη του Πλανηταρίου ένας καινούριος, μαγικός κόσμος ξεδιπλώθηκε μπροστά στα μάτια των παιδιών. Η «Όαση στο Διάστημα» τα μετέφερε σ΄ ένα εντυπωσιακό ταξίδι στο Ηλιακό μας σύστημα και πέρα απ΄ αυτό, προς αναζήτηση του πολυτιμότερου για τη ζωή αγαθού, του νερού. Παρουσιάστηκαν τα πλέον πρόσφατα αποτελέσματα αστρονομικών ερευνών και εξερεύνησαν σχετικά μ΄ ένα ζήτημα θεμελιώδους σημασίας, την ύπαρξη ζωής.

Οι δυο παραπάνω προβολές ενημέρωσαν, ψυχαγώγησαν και συνεπήραν τους μικρούς μας θεατές. Τους πρόσφεραν για μια ακόμη φορά την ευκαιρία ν΄ απολαύσουν μ΄ έναν μοναδικό τρόπο την ομορφιά της ανακάλυψης των μυστικών του κόσμου.