«Δον Κιχώτης – Ένας ιππότης για παιδιά»!

Οι Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις του Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων μας, παρακολουθήσαμε την πολύ αξιόλογη θεατρική παράσταση «Δον Κιχώτης- Ένας ιππότης για παιδιά» του πιο πολυδιαβασμένου μυθιστορήματος, όλων των εποχών του Μικέλ Θερβάντες,  του επονομαζόμενου «Σαίξπηρ του Νότου», στο θέατρο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ. Την απόλυτα επιτυχή μεταφορά στο θεατρικό σανίδι από την Παιδική Σκηνή Θεσσαλονίκης. Δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές μας να γνωρίσουν ένα απ΄ τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας μέσα από μια προσεγμένη και πάρα πολύ ποιοτική δουλειά που σέβεται τα παιδιά.

Από την πρώτη στιγμή της παράστασης, οι υπέροχοι ηθοποιοί, με τις καθηλωτικές ερμηνείες τους, συνεπήραν τους μικρούς μαθητές και διατήρησαν αμείωτο το ενδιαφέρον τους ως το τέλος της.

Οι μικροί θεατές είδαν να ξετυλίγεται μπροστά τους  όλη η ιστορία του θρυλικού περιπλανώμενου ιππότη «Δον Κιχώτη δε λα Μάντσα», που είχε θέσει σκοπό της ζωής του την υπεράσπιση των αδύναμων. Η ιστορία εκτυλίσσεται στην Ισπανία. Ο καλοσυνάτος ήρωας που ακροβατεί ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό, ανάμεσα στην αλήθεια και στο όνειρο, πάντα για το καλό της ανθρωπότητας. Οδηγείται στους δρόμους της δράσης, της δικαιοσύνης, του ρομαντισμού και της αλήθειας, αναζητώντας πάντα την περιπέτεια…

Έχοντας διαβάσει πολλά βιβλία για τον ιπποτισμό ,μαζί με τον ιπποκόμο του ,πιστό του ακόλουθο και αχώριστο σύντροφό του,  που τον βάφτισε «Σάντσο Πάντσα», οδηγούνται σε αμέτρητες περιπέτειες που ακροβατούν ανάμεσα σε «γη και ουρανό» και είναι για ήρωες  πλασμένους από «χώμα και σύννεφο».

Ο ονειροπόλος ήρωας μας επιτίθεται σε φανταστικούς στρατούς, κατατροπώνει εχθρούς και γίγαντες που μόνο το μυαλό του πλάθει, απονέμει δικαιοσύνη και όλα αυτά για να δοξάσει τ΄ όνομά του και να χαράξει στην ασπίδα του το έμβλημά του: ¨ένα λυπημένο πρόσωπο¨, που το θλίβει η αδικία και που σκοπός του είναι να τη νικήσει. Πηγή έμπνευσης και κινητήριος δύναμη πάντα στην ψυχή του, η Δουλτσινέα του.

Στην πολύ επιτυχημένη πρωτότυπη και μ΄ ευαισθησία προσέγγιση, της θεατρικής μεταφοράς  του μυθιστορήματος που παρακολουθήσαμε, το γέλιο διαδεχόταν  τη συγκίνηση και αυτή η εναλλαγή συναισθημάτων ήταν συνεχής και πολύ ενδιαφέρουσα. Καταπληκτικές ερμηνείες, ωραία σκηνοθεσία με σημασία στη λεπτομέρεια, μουσική που σε ταξιδεύει στον χρόνο και στον χώρο, ευφάνταστα σκηνικά και κοστούμια, υπέροχα μηνύματα τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους σε μια εποχή που όλοι χρειαζόμαστε τα όνειρα.

Τα παιδιά παρακολούθησαν το έργο χωρίς ανάσα, γέλασαν και συγκινήθηκαν, προβληματίστηκαν, μαγεύτηκαν και ονειρεύτηκαν! Στο τέλος της παράστασης οι μαθητές ενθουσιασμένοι καταχειροκρότησαν τους ηθοποιούς και τους ευχαρίστησαν για το υπέροχο θέαμα που πρόσφεραν σε όλους μας. Οι αναμνηστικές φωτογραφίες όλων των τάξεων με τον εκλεκτό θίασο επί σκηνής έκλεισαν με τον καλύτερο τρόπο την επίσκεψή μας στο θέατρο. Μπράβο σε όλους!