Η Τεχνολογία στην υπηρεσία της Τέχνης…!

Μετά  την επιτυχημένη επίσκεψη των μαθητών/τριών στο Μουσείο Σύγχρονης τέχνης, όπου τα παιδιά στο πλαίσιο του Project Μουσειακής Αγωγής & Εκπαίδευσης διερεύνησαν την αλληλεπίδραση τέχνης και τεχνολογίας στην εποχή μας, ήρθε και η σειρά να γνωρίσουν πως έπρατταν το ίδιο και οι αρχαίοι μας πρόγονοι.

Έτσι άδραξαν την ευκαιρία και επισκέφθηκαν την κινητή έκθεση του Μουσείου Αρχαίας Τεχνολογίας του κου Κοτσανά, η οποία φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις της γνωστής βιομηχανίας ΤΙΤΑΝ στη Ν. Ευκαρπία.

Οι μαθητές/τριες ξεναγήθηκαν στο χώρο και γνώρισαν εκθέματα που είναι πιστές ανακατασκευές και αντίγραφα αρχαίων έργων υψηλής τεχνολογίας και απαράμιλλης τέχνης όπως: ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, το σταθερό αυτόματο του Ήρωνος, τα υδραυλικά ρολόγια του Αρχιμήδη, την ορειχάλκινη υπηρέτρια-ρομπότ που σέρβιρε νερό και οίνο αναμειγνύοντάς τα σε κρασί, αυτόματα μεταλλικά πουλιά κατασκευασμένα από χαλκό που κελαηδούσαν, αλλά και την ύδραυλη του Κτησιβίου, το πρώτο μουσικό όργανο με πλήκτρα!

Τα εκθέματα συνοδεύονταν και από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, κάποια δε από αυτά ήταν και διαδραστικά, ώστε να γίνεται ακόμα πιο κατανοητή η λειτουργία των μηχανισμών και οι σκοποί που εξυπηρετούσαν.

Τα παιδιά μαγεύτηκαν κυριολεκτικά! Δεν ήταν μόνο τα εκθέματα που τράβηξαν το ενδιαφέρον τους κι ερέθισαν τις αισθήσεις και την περιέργειά τους, αλλά κυρίως επειδή συνειδητοποίησαν την υψηλή, κι όμως άγνωστη στους πολλούς, τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων που τα έκανε να αισθάνονται υπερήφανα για το μεγαλείο του πολιτισμού και της φυλής μας.