Γνωριμία με την Τεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων!

Την  Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, το εργοστάσιο του Τιτάν στην Νέα Ευκαρπία άνοιξε τις πύλες του στους μαθητές της Δ΄ τάξης των Εκπαιδευτηρίων μας και τους πρόσφερε τη χαρά να ξεναγηθούν στην κινητή έκθεση του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας κ. Κοτσανά με τις «Σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων».

Οι αρχαίοι Έλληνες παρακολουθούσαν περιπετειώδεις μύθους στον κινηματογράφο, είχαν υπηρέτριες-ρομπότ που σέρβιραν κρασί και έβαζαν στην πόρτα τους συναγερμό. Αυτές και άλλες από τις σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων δόθηκε η δυνατότητα μέσα από λειτουργικά ομοιώματα όπως ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, το σταθερό αυτόματο θέατρο του Ήρωνος και το υδραυλικό ωρολόγιο του Αρχιμήδη να γνωρίσουν από κοντά οι μαθητές μας και παράλληλα ν΄ ανακαλύψουν τις ομοιότητες της σύγχρονης τεχνολογίας με αυτή της αρχαίας Ελλάδας.

Τα εκθέματα συνοδεύονταν από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό ώστε να γίνεται κατανοητή η λειτουργία των μηχανισμών, ενώ κάποια από αυτά ήταν διαδραστικά. Η έκθεση ήταν ταξινομημένη σε ενότητες και ακολούθησε όλες τις σύγχρονες πρακτικές της Παιδαγωγικής και της Μουσειακής Αγωγής.

Οι μαθητές μας αποχαιρέτησαν ενθουσιασμένοι της εγκαταστάσεις του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ, καθώς ακόμη, δεν μπορούν να πιστέψουν πόσο μεγάλη πρόοδο είχαν σημειώσει στον τομέα της τεχνολογίας οι αρχαίοι μας πρόγονοι και πόσα πολλά τους χρωστάει ο Δυτικός πολιτισμός.