Επίσκεψη στο Μουσείο Κινηματογράφου της Στ’ τάξης.

Η τέχνη ως σημαντικό κομμάτι της ζωής, αρχίζει να καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χώρο στο Σχολείο μας. Το Μουσείο, ως μορφωτικός χώρος προσφέρεται για την προαγωγή της δημιουργικής  πλευράς της προσωπικότητας των μαθητών μας.

Το project « Μουσεία της πόλης μας» σε συνέχεια της περσινής επιτυχημένης προσπάθειας ξεκίνησε με την επίσκεψη στο  με αφορμή το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου και τα 100 χρόνια Ελληνικού Κινηματογράφου. Το Μουσείο άνοιξε τις πύλες του στους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης προβάλλοντας 6 ταινίες μικρού μήκους βραβευμένων σκηνοθετών της Ευρώπης αποδεικνύοντας ότι η μαγική εικόνα του σινεμά έχει τη δύναμη να απελευθερώσει τα συναισθήματα και τη φαντασία του θεατή.

Στη συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου με τα εκθέματα να αποτελούν ένα ταξίδι στον χρόνο από την πρώτη εφεύρεση του Τόμας Έντισον, μια μπομπίνα που ξετυλίγεται, μια αμόρσα που μετράει από το 8 έως το 1, η διαδρομή του Ελληνικού σινεμά σε σύστοιχες περιόδους, ο τρόπος που κατασκευάζεται μια ταινία, όσο να «βγει στο φως», εικόνες και ήχοι από δεκάδες προβολές, αφίσες, φωτογραφίες, αντικείμενα που δεν εκτίθενται με την παραδοσιακή έννοια του όρου, αλλά συνεργάζονται για να δημιουργήσουν μια κινηματογραφική ψευδαίσθηση, μέσα στην οποία κινήθηκαν βήμα-βήμα οι μαθητές μας.

Τέλος τους δόθηκε η ευκαιρία να αυτοσχεδιάσουν και να δημιουργήσουν τη δική τους ταινία μικρού μήκους παίρνοντας τους ρόλους του σκηνοθέτη, του καμεραμάν, του ηχολήπτη και φυσικά του ηθοποιού. Η πρώτη αμηχανία διαδέχθηκε τον ενθουσιασμό και την διάθεση να συνεργαστούν συλλογικά για την πρώτη τους ερασιτεχνική ταινία.

Το Μουσείο Κινηματογράφου ενθουσίασε τους μικρούς μας επισκέπτες που έφυγαν μαγεμένοι και εκστασιασμένοι από την εντυπωσιακή δύναμη του συνδυασμού ήχου και εικόνας.