Μαγεύει το Εργοστάσιο Σοκολάτας!

Την Πέμπτη 30-10-2014, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη – ξενάγηση των δύο τμημάτων της Γ΄ τάξης των Εκπαιδευτηρίων μας στο πρωτότυπο Μουσείο και Εργοστάσιο Σοκολάτας που στεγάζεται στις εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Θ.

Οι υπεύθυνοι του Μουσείου μας υποδέχθηκαν στον υπέροχα διαμορφωμένο χώρο με τον καλύτερο τρόπο. Ένα θερμό καλωσόρισμα που συνοδευόταν κι από ένα γευστικό κέρασμα ήταν το ιδανικότερο ξεκίνημα για το ταξίδι μας στον κόσμο της σοκολάτας.

Στην πρώτη αίθουσα τα παιδιά γνώρισαν μέσα από αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες στην ιστορία της καλλιέργειας του περίφημου κακαόδεντρου από τη φυλή των Μάγιας και των Αζτέκων. Μάθανε για τη διάδοση του καρπού και των προϊόντων του στην Ευρώπη καθώς και για τις χώρες που πρωτοπόρησαν στον τομέα της επεξεργασίας του καρπού του κακαόδεντρου.

Στη συνέχεια τα παιδιά περπάτησαν σ΄ ένα αριστοτεχνικά στημένο σκηνικό τροπικού δάσους όπου επικρατούσαν πραγματικές συνθήκες υγρασίας και ζέστης, στις οποίες ευδοκιμεί το κακαόδεντρο.

Ακολούθησε προβολή βίντεο που περιέγραφε αναλυτικά, πως από τον καρπό παίρνουμε το κακάο και τη σοκολάτα. Έγινε αναδρομή στις αρχαίες, αυθεντικές συνταγές των Αζτέκων, πάνω στις οποίες βασίστηκαν οι σύγχρονες συνταγές.

Σταθήκαμε προσεκτικά στις βιτρίνες που παρουσίαζαν τα στάδια επεξεργασίας του καρπού και θαυμάσαμε παλιές και σύγχρονες συσκευασίες των προϊόντων σοκολάτας. Συνεχίσαμε στο εργαστήριο παραγωγής σοκολάτας όπου υπάρχουν τα ειδικά μηχανήματα και οι πάγκοι μορφοποίησης της κακαόμαζας.

Η βουτιά ενός νόστιμου μπισκότου μέσα σ΄ ένα σιντριβάνι σοκολάτας ήταν η ιδανική συνέχεια κατά την οποία ο επιστήμονας «Σοκολάτας Κουβερτούρας» με διασκεδαστικά πειράματα κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον μας και μας αποκάλυψε πολλά σοκολατένια μυστικά !

Ακολούθησε η επίσκεψη στον μεγαλύτερο σοκολατένιο καταρράκτη που κέρδισε τον θαυμασμό μας. Ο ειδικός επιστήμονας που μας υποδέχθηκε στη συνέχεια ανέλυσε τα ευεργετικά συστατικά της σοκολάτας μέσα από εκπαιδευτικά παιχνίδια, με την ενθουσιώδη συμμετοχή όλων των παιδιών.

Στο τέλος της ξενάγησής μας τα παιδιά είχαν  την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη διαδικασία παραγωγής καραμέλας και να γευτούν γλυκές λιχουδιές.

Φύγαμε από το Μουσείο Σοκολάτας με τις καλύτερες εντυπώσεις, εκφράζοντας τις ευχαριστίες μας στην ξεναγό μας, την κ. Μάγδα  και ελπίζοντας πως θα επισκεφτούμε ξανά τον υπέροχο χώρο που μας φιλοξένησε και μας έμαθε τόσα πολλά!