Καθαρισμός της παραλίας Περαίας.

Οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης των Εκπαιδευτηρίων μας εφάρμοσαν στην πράξη την παροιμία «Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά …» συμμετέχοντας στον καθαρισμό της παραλίας της Περαίας. Αυτό συνέβη ύστερα από αίτηση του Σχολείου μας για ένταξη στα εθελοντικά μέλη του περιβαλλοντικού προγράμματος της HELMEPA (Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος), που προσφέρει κάθε χρόνο τη δυνατότητα σε μαθητές  να ενημερωθούν για την  πρόληψη της ρύπανσης, την ασφάλεια στη θάλασσα και την ανάληψη δράσης για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της πατρίδας μας.

Σκοπός μας, λοιπόν, ήταν να δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά μας να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, να γίνουν υπεύθυνοι, περιβαλλοντικά ενήμεροι και ενεργοί αυριανοί πολίτες.

Ξεκίνησαν με ενθουσιασμό τον καθαρισμό της παραλίας συγκεντρώνοντας σημαντικό αριθμό απορριμμάτων. Εξεπλάγησαν δυσάρεστα με τα είδη που περισυνέλεξαν (πλαστικά καφάσια, λάστιχα αυτοκινήτου, πλαστικά βαρέλια, μπουκάλια, δίχτυα, γυψοσανίδες κ.ά.). Δεν μπορούσαν να διανοηθούν ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να πετάξουν χωρίς ίχνος ντροπής τόσα αντικείμενα σε έναν τόπο όπου κάθε καλοκαίρι απολαμβάνουν το μπάνιο τους. Ήταν πρωτόγνωρη η εμπειρία που απόκτησαν, τους ευαισθητοποίησε και τους έκανε να συνειδητοποιήσουν ότι η λύση σημαντικών περιβαλλοντικών προβλημάτων δίνεται από την περιβαλλοντικά υπεύθυνη συμπεριφορά του καθενός μας, και ότι τελικά υπάρχει σχέση μεταξύ της  καθημερινής ατομικής συμπεριφοράς και της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Η εθελοντική αυτή προσπάθεια στέφθηκε με επιτυχία καθώς υπήρξε καθολική συμμετοχή από τα παιδιά, γεγονός που τα αναδεικνύει σε αποτελεσματικούς φορείς σωστών περιβαλλοντικών μηνυμάτων στην τοπική τους κοινωνία. Δικαίως λοιπόν τα Εκπαιδευτήριά μας, ύστερα και από αυτή τη δράση, είναι ενταγμένα στα Οικολογικά Σχολεία της πατρίδας μας με Περιβαλλοντική συνείδηση και έντονη περιβαλλοντική δράση εδώ και είκοσι χρόνια.